Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden ziet kans op goedkeuring economisch plan ondanks afwijzing

Biden ziet kans op goedkeuring economisch plan ondanks afwijzing

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden denkt dat er nog steeds een kans is om een deal te sluiten met de Democratische senator Joe Manchin om zijn zogeheten Build Back Better-plan door het Congres te krijgen. Het economische plan van bijna 1800 miljard dollar (ongeveer 1540 miljard euro) kwam op losse schroeven te staan door het verrassende besluit van Manchin om het niet te steunen.

"Ik denk nog steeds dat er een mogelijkheid is om het Build Back Better-plan gedaan te krijgen", zei Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. De president wees erop dat Goldman Sachs de groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie voor volgend jaar heeft verlaagd na de aankondiging van Manchin. Ook omschreef Biden het plan opnieuw als een instrument om de stijgende inflatie tegen te gaan.

"Alle zaken in het wetsvoorstel zullen de prijzen en kosten verlagen voor mensen uit de middenklasse en de arbeidersklasse", aldus Biden. "Senator Manchin en ik gaan iets voor elkaar krijgen."

Nieuwe onderhandelingen

Het wetsvoorstel, dat in november werd goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, bevat veel financiering voor het sociale vangnet, waaronder goedkopere medicijnen, belastingverlagingen en kinderopvang. Ook is veel geld van het plan bedoeld voor de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Manchin zei zondagavond tegen Fox News "alles geprobeerd te hebben" om zijn steun aan het voorstel te verlenen, maar vond de kosten uiteindelijk te hoog. Volgens een ingewijde hebben Biden en Manchin zondagavond ook een gesprek gehad. Daarbij werd de mogelijkheid opengehouden dat er nieuwe onderhandelingen over het pakket zouden komen.

Of Biden delen van zijn wetsvoorstel kan redden, hangt nu af van de nieuwe onderhandelingen met Manchin. De president heeft voor het plan de stemmen van alle vijftig Democratische senatoren nodig, aangezien de vijftig Republikeinse senatoren allemaal tegen zullen stemmen. Bij gelijke stemmen kan vicepresident Kamala Harris de beslissende stem geven. De Democratische Senaatsleider Chuck Schumer zou naar verluidt in januari wil stemmen over een herziene versie van het economische plan van Biden.

Meer uit Financieel

Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

30 minuten geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

2 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

3 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

4 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

5 uur geleden
Nvidia kondigt reeks nieuwe AI-producten en -diensten aan

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.

6 uur geleden