
Biden wil recht op abortus voor hele VS verankeren
MADRID (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden wil het recht op abortus voor de hele Verenigde Staten verankeren. Hij wil een uitzondering op de regels in de Senaat om zodoende een wet door het parlement te krijgen die het landelijke recht op abortus in ere herstelt.
Het gaat om de zogeheten filibuster, een praktijk waarmee senatoren debatten met lange redevoeringen soms eindeloos kunnen rekken om de behandeling van een wetsvoorstel te vertragen of blokkeren. Biden wil daar in het geval van abortuswetgeving een eind aan maken, met als doel de beslissing van het Hooggerechtshof om het nationale recht op abortus te vernietigen, terug te draaien.
De meeste wetgeving vereist steun van zestig van de honderd senatoren, maar de Democraten van Biden hebben momenteel maar vijftig zetels. De "uitzondering op de filibuster" waar Biden om vraagt, zou de Democraten in staat stellen een wet aan te nemen die de toegang tot een abortusbehandeling verankert door middel van hun huidige flinterdunne meerderheid en zonder steun van de Republikeinen. Vicepresident Kamala Harris kan als lid van de Senaat een beslissende factor zijn om een ‘gewone’ meerderheid te halen.
Controle op macht
Maar ook binnen Bidens eigen Democraten is niet iedereen voorstander van het schrappen van de filibusterregel, omdat die door elke partij met een krappe meerderheid wordt gezien als een nuttige controle op de macht. Het is tot nu toe niet gelukt de vijftig stemmen bij elkaar te krijgen die nodig zijn om de meer dan honderd jaar oude filibusterregels te veranderen.
De uitspraak van het Hooggerechtshof heeft na bijna vijftig jaar een einde gemaakt aan de nationale wetgeving die het beëindigen van een zwangerschap mogelijk maakt. Biden noemde het stemgedrag van de opperrechters op de NAVO-top in Madrid "schandalig en destabiliserend". Ongeveer de helft van de vijftig Amerikaanse staten vaardigt inmiddels wetten uit om de toegang tot abortus te beperken, terwijl een meerderheid van de Amerikanen voor het toestaan van abortusbehandelingen is.
Meer uit Buitenland
MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland heeft Amnesty International verboden. De mensenrechtenorganisatie is op een lijst geplaatst van "ongewenste organisaties", die hun werkzaamheden in het land moeten staken. Russen riskeren een celstraf als ze samenwerken met zo'n organisatie.
8 minuten geledenGAZA-STAD (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht heeft Palestijnen opgeroepen delen van het zuiden van de Gazastrook meteen te verlaten. Er komt volgens de strijdkrachten een "ongekende aanval aan om de capaciteiten van terroristische organisaties in dit gebied te vernietigen".
59 minuten geledenJERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag benadrukt dat Israël de controle over de hele Gazastrook zal overnemen. Hij zei dat daarbij om "praktische en diplomatieke redenen" voorkomen moet worden dat daar hongersnood ontstaat.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een onderzoek aangekondigd naar de steun die zijn rivaal Kamala Harris tijdens haar campagne kreeg van beroemdheden. "Kandidaten mogen niet betalen voor steunbetuigingen, wat Kamala wel deed onder het mom van betalen voor entertainment", schreef de president op Truth Social.
2 uur geledenWARSCHAU (ANP/RTR/AFP) - De eerste ronde van de Poolse presidentsverkiezing heeft nog geen definitieve winnaar opgeleverd. Dat betekent dat de pro-Europese Rafal Trzaskowski en de nationalistische Karol Nawrocki het in een tweede ronde weer tegen elkaar moeten opnemen.
2 uur geledenWARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse douane heeft een enorme hoeveelheid vliegtuigbanden voor Boeing verkeersvliegtuigen in beslag genomen die naar Rusland zouden worden getransporteerd. De export naar Rusland is in strijd met de Europese sancties tegen Rusland. Volgens de Poolse douane gaat het om 5000 kilo aan banden die in een vrachtwagen zijn aangetroffen en die waren opgegeven als autobanden of banden voor bussen.
3 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De verscherpte grenscontroles en het afwijzen van asielzoekers in Duitsland kunnen niet veel langer worden gehandhaafd. Daarvoor waarschuwt de Duitse politievakbond, verwijzend naar overbelast personeel en opgeschorte trainingsprogramma's.
6 uur geleden