
Biden wil recht op abortus voor hele VS verankeren
MADRID (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden wil het recht op abortus voor de hele Verenigde Staten verankeren. Hij wil een uitzondering op de regels in de Senaat om zodoende een wet door het parlement te krijgen die het landelijke recht op abortus in ere herstelt.
Het gaat om de zogeheten filibuster, een praktijk waarmee senatoren debatten met lange redevoeringen soms eindeloos kunnen rekken om de behandeling van een wetsvoorstel te vertragen of blokkeren. Biden wil daar in het geval van abortuswetgeving een eind aan maken, met als doel de beslissing van het Hooggerechtshof om het nationale recht op abortus te vernietigen, terug te draaien.
De meeste wetgeving vereist steun van zestig van de honderd senatoren, maar de Democraten van Biden hebben momenteel maar vijftig zetels. De "uitzondering op de filibuster" waar Biden om vraagt, zou de Democraten in staat stellen een wet aan te nemen die de toegang tot een abortusbehandeling verankert door middel van hun huidige flinterdunne meerderheid en zonder steun van de Republikeinen. Vicepresident Kamala Harris kan als lid van de Senaat een beslissende factor zijn om een ‘gewone’ meerderheid te halen.
Controle op macht
Maar ook binnen Bidens eigen Democraten is niet iedereen voorstander van het schrappen van de filibusterregel, omdat die door elke partij met een krappe meerderheid wordt gezien als een nuttige controle op de macht. Het is tot nu toe niet gelukt de vijftig stemmen bij elkaar te krijgen die nodig zijn om de meer dan honderd jaar oude filibusterregels te veranderen.
De uitspraak van het Hooggerechtshof heeft na bijna vijftig jaar een einde gemaakt aan de nationale wetgeving die het beëindigen van een zwangerschap mogelijk maakt. Biden noemde het stemgedrag van de opperrechters op de NAVO-top in Madrid "schandalig en destabiliserend". Ongeveer de helft van de vijftig Amerikaanse staten vaardigt inmiddels wetten uit om de toegang tot abortus te beperken, terwijl een meerderheid van de Amerikanen voor het toestaan van abortusbehandelingen is.
Meer uit Buitenland
PARIJS (ANP/DPA) - Voor het eerst in ruim honderd jaar kunnen Parijzenaars en toeristen weer zwemmen in de Seine. Zwemmen in de rivier was sinds 1923 verboden vanwege vervuiling, maar dankzij een investering van meer dan een miljard euro in schoner water is het nu weer toegestaan.
1 uur geledenSARAJEVO (ANP/AFP/DPA) - Een rechtbank in Bosnië en Herzegovina heeft vrijdag het arrestatiebevel tegen de Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik ingetrokken. Dodik, president van de deelstaat Republika Srpska, meldde zich vrijwillig bij het openbaar ministerie voor verhoor.
1 uur geledenAUSTIN (ANP) - Na de plotselinge overstroming van de Guadalupe-rivier in de Amerikaanse staat Texas zijn al 24 doden geteld. Dat hebben de lokale autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagavond tijdens een viering van Onafhankelijkheidsdag zijn omvangrijke uitgavenwet bekrachtigd, heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De wet, bekend als One Big Beautiful Bill, was eerder al door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aangenomen.
7 uur geledenAUSTIN (ANP/RTR) - Bij overstromingen in de Amerikaanse staat Texas zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen, melden lokale autoriteiten. Er zijn ook mensen vermist, onder wie kinderen die op kamp waren.
9 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR/AFP/DPA) - Hamas zegt klaar te zijn om "onmiddellijk" onderhandelingen te starten over een voorstel voor een staakt-het-vuren met Israël in Gaza. Eerder vrijdag had de beweging overleg gevoerd met andere Palestijnse facties over het door Qatarese en Egyptische bemiddelaars opgestelde voorstel.
10 uur geledenBELGRADO (ANP/RTR) - De Servische politie is begonnen harder op te treden bij de al ruim acht maanden aanhoudende protesten tegen de Servische president Aleksandar Vucic. Demonstranten die bijvoorbeeld wegen blokkeren, worden opgepakt.
11 uur geleden