Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden wil nog niet zeggen of hij meer opperrechters wil

Biden wil nog niet zeggen of hij meer opperrechters wil

WASHINGTON (ANP) - De Democratische presidentskandidaat Joe Biden wil nog niet zeggen of hij het aantal rechters in het Hooggerechtshof wil uitbreiden. Dat idee is geopperd door Democraten die boos zijn omdat president Donald Trump vlak voor de verkiezingen nog een nieuwe opperrechter voor het leven wil benoemen. Biden maakte donderdag duidelijk zijn vingers nog niet te willen branden aan die gevoelige kwestie.

"Het moment dat ik antwoord geef op die vraag, is dat alles waar het op de voorpagina's van jullie kranten over zal gaan", zei Biden tegen journalisten. Dat zou volgens hem de aandacht afleiden van de poging van Trump om op de valreep nog een rechter te benoemen. De Democraat zei dat hij pas publiekelijk een standpunt zal innemen als hij de verkiezingen wint.

Ook de vicepresidentskandidaat van Biden, Kamala Harris, wilde tijdens haar debat met Mike Pence niet ingaan op de vraag of ze het aantal zetels wil uitbreiden. "Uw partij pleit er openlijk voor om zetels toe te voegen aan het hooggerechtshof, dat al 150 jaar negen zetels heeft, als jullie je zin niet krijgen", wierp vicepresident Pence haar voor de voeten. "Dat is een typisch geval van de regels veranderen als je niet kan winnen door volgens de regels te spelen."

Amy Coney Barret

Trump heeft onlangs tot chagrijn van de Democraten Amy Coney Barret naar voren geschoven om de overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg te vervangen. Dat kan nog tientallen jaren gevolgen hebben voor de samenstelling van het hoogste hof van de VS, waar rechters die als conservatief worden gezien nu al in de meerderheid zijn. De Senaat moet de benoeming van Barret nog goedkeuren, maar daar zijn de Republikeinen in de meerderheid.

Zowel de Democraten als de Republikeinen gebruiken de benoeming om hun achterban te mobiliseren in de aanloop naar de verkiezingen. Het kamp van Biden verwijt de Republikeinen hypocrisie. De partij van Trump blokkeerde in 2016 de benoeming van een kandidaat-opperrechter van de Democratische president Barack Obama. Toen luidde hun argument dat het niet gepast was om daar in de aanloop naar presidentsverkiezingen over te beslissen, maar daar zijn ze nu op teruggekomen.

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft sinds 1869 negen leden. Dat aantal is echter niet verankerd in de grondwet en kan in principe worden aangepast. Biden heeft in het verleden duidelijk gemaakt daar geen voorstander van te zijn. Toekomstige regeringen zouden dan dezelfde truc kunnen toepassen.

Meer uit Buitenland

Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

6 minuten geleden
Uitgebrande uitgaansgelegenheden in Murcia misten vergunning

MURCIA (ANP) - Door een grote brand in een pand in een uitgaanswijk van de Zuid-Spaanse stad Murcia zijn zondag dertien doden en vier gewonden gevallen. De fatale brand was in een discotheek en een discotheek-restaurant die volgens de gemeente in de loop van 2022 te horen hadden kregen dat ze niet meer open mochten tot de benodigde vergunningen rond waren.

18 minuten geleden
Denemarken opent diplomatieke post in zuiden Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Denemarken gaat een diplomatieke post openen in het Oekraïense Mykolajiv. De Deense autoriteiten hebben steun toegezegd bij de wederopbouw van die stad. Het nieuwe kantoor moet een coördinerende rol spelen in overleg tussen plaatselijke autoriteiten en Deense bedrijven en organisaties.

28 minuten geleden
Rusland ziet geen verandering in steun VS voor Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Rusland verwacht dat de Verenigde Staten gewoon doorgaan met het steunen van Oekraïne. Dat zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov toen hij een vraag kreeg over het politieke geruzie over de Amerikaanse staatsbegroting. Onenigheid over de dure steun aan Oekraïne speelde daar een centrale rol in, maar volgens Rjabkov verandert er uiteindelijk niets. "Ze vinden het geld wel", voorspelde hij volgens persbureau TASS.

2 uur geleden
Azerbeidzjaanse leider spreekt einde conflict in zuiden Kaukasus

BAKOE (ANP) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev beschouwt het conflict over Nagorno-Karabach als voorbij. "De zuidelijke Kaukasus gaat nu een tijdperk van vrede in", zei hij op een congres in de hoofdstad Bakoe. Hij zei dat de territoriale eenheid van zijn land is hersteld en dat het conflict is beëindigd. Hij sprak ook van "een samenwerking van beide partijen". Bakoe wil de etnisch Armeense regio "integreren".

2 uur geleden
Frankrijk begint met grootschalige vaccinatiecampagne voor eenden

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk is begonnen met een grootschalige campagne om eenden te vaccineren tegen de vogelgriep. De autoriteiten willen zo voorkomen dat de vogels massaal gedood moeten worden op pluimveebedrijven bij een nieuwe uitbraak van het besmettelijke virus.

2 uur geleden
Nobelprijs Geneeskunde naar ontwikkelen mRNA-vaccins tegen corona

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.

2 uur geleden