Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden wil nog niet zeggen of hij meer opperrechters wil

Biden wil nog niet zeggen of hij meer opperrechters wil

WASHINGTON (ANP) - De Democratische presidentskandidaat Joe Biden wil nog niet zeggen of hij het aantal rechters in het Hooggerechtshof wil uitbreiden. Dat idee is geopperd door Democraten die boos zijn omdat president Donald Trump vlak voor de verkiezingen nog een nieuwe opperrechter voor het leven wil benoemen. Biden maakte donderdag duidelijk zijn vingers nog niet te willen branden aan die gevoelige kwestie.

"Het moment dat ik antwoord geef op die vraag, is dat alles waar het op de voorpagina's van jullie kranten over zal gaan", zei Biden tegen journalisten. Dat zou volgens hem de aandacht afleiden van de poging van Trump om op de valreep nog een rechter te benoemen. De Democraat zei dat hij pas publiekelijk een standpunt zal innemen als hij de verkiezingen wint.

Ook de vicepresidentskandidaat van Biden, Kamala Harris, wilde tijdens haar debat met Mike Pence niet ingaan op de vraag of ze het aantal zetels wil uitbreiden. "Uw partij pleit er openlijk voor om zetels toe te voegen aan het hooggerechtshof, dat al 150 jaar negen zetels heeft, als jullie je zin niet krijgen", wierp vicepresident Pence haar voor de voeten. "Dat is een typisch geval van de regels veranderen als je niet kan winnen door volgens de regels te spelen."

Amy Coney Barret

Trump heeft onlangs tot chagrijn van de Democraten Amy Coney Barret naar voren geschoven om de overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg te vervangen. Dat kan nog tientallen jaren gevolgen hebben voor de samenstelling van het hoogste hof van de VS, waar rechters die als conservatief worden gezien nu al in de meerderheid zijn. De Senaat moet de benoeming van Barret nog goedkeuren, maar daar zijn de Republikeinen in de meerderheid.

Zowel de Democraten als de Republikeinen gebruiken de benoeming om hun achterban te mobiliseren in de aanloop naar de verkiezingen. Het kamp van Biden verwijt de Republikeinen hypocrisie. De partij van Trump blokkeerde in 2016 de benoeming van een kandidaat-opperrechter van de Democratische president Barack Obama. Toen luidde hun argument dat het niet gepast was om daar in de aanloop naar presidentsverkiezingen over te beslissen, maar daar zijn ze nu op teruggekomen.

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft sinds 1869 negen leden. Dat aantal is echter niet verankerd in de grondwet en kan in principe worden aangepast. Biden heeft in het verleden duidelijk gemaakt daar geen voorstander van te zijn. Toekomstige regeringen zouden dan dezelfde truc kunnen toepassen.

Meer uit Buitenland

VS, Zuid-Korea en Japan houden militaire oefening bij Hawaï

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan hebben vorige week voor de kust van Hawaï geoefend met hoe een ballistische raket kan worden afgeweerd, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag. Het was voor het eerst sinds 2017 dat de drie landen zo'n oefening uitvoerden.

18 minuten geleden
VN kunnen IAEA-missie naar Zaporizja begeleiden

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties hebben de logistieke en veiligheidscapaciteit om een missie van internationaal atoomagentschap IAEA naar de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja te begeleiden, zegt een woordvoerder van de VN maandag. Zo'n missie zou uit Kiev moeten vertrekken.

3 uur geleden
Studie: extreme hitte treft in toekomst 107 miljoen Amerikanen

NEW YORK (ANP) - In de Verenigde Staten zullen in het jaar 2053 zo'n 107 miljoen Amerikanen te maken krijgen met minstens een dag van extreme hitte per jaar. Het gaat om een dag waarop de gevoelstemperatuur 52 graden Celsius is. In 2023 maken 8,1 miljoen Amerikanen dat minstens een dag per jaar mee, schrijven onderzoekers van de First Street Foundation in een nieuwe studie.

5 uur geleden
Trump beschuldigt FBI van diefstal paspoorten

PALM BEACH (ANP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zegt dat de FBI zijn paspoorten heeft "gestolen" bij de inval in zijn resort Mar-a-Lago in Florida. De recherchedienst doorzocht Trumps huis in een onderzoek naar geheime documenten uit het Witte Huis.

9 uur geleden
VN-chef en Russische minister bellen over centrale Zaporizja

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en VN-chef António Guterres hebben maandag telefonisch gesproken over de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de bezette centrale in Zuid-Oekraïne zijn recent meermaals beschietingen geweest.

9 uur geleden
Buitenlanders in Donetsk aangeklaagd voor vechten met Oekraïne

DONETSK (ANP/RTR) - In een rechtbank van pro-Russische separatisten in Donetsk zijn vijf buitenlanders aangeklaagd omdat ze huurlingen zouden zijn. Ze werden gevangen toen ze meevochten met het leger van Oekraïne, melden Russische media. Drie van hen kunnen de doodstraf krijgen.

10 uur geleden
Poetin-criticus Navalni in isoleercel

MOSKOU (ANP/AFP) - Kremlin-criticus Alexej Navalni is in zijn Russische strafkolonie in een isoleercel gezet na zijn pogingen een ​​vakbond in de gevangenis op te richten. "Gegroet vanuit eenzame opsluiting", liet de oppositieleider weten op sociale media. De officiële reden voor zijn afzondering is volgens hem overtreding van de kledingregels omdat hij de bovenste knoop van zijn gevangenisjas had losgeknoopt.

12 uur geleden