Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden wil immuniteit Saudische kroonprins in zaak Khashoggi

Biden wil immuniteit Saudische kroonprins in zaak Khashoggi

WASHINGTON (ANP) - De regering-Biden heeft een Amerikaanse rechtbank gevraagd de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman immuniteit te verlenen. Dat zorgt er in feite voor dat hij niet vervolgd kan worden in de Verenigde Staten, waar Bin Salman is aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op de journalist Jamal Khashoggi. De civiele zaak die in de VS tegen hem dient, was volgens buitenlandse media een laatste wanhopige poging om de kroonprins aansprakelijk te stellen voor de moord in 2018.

Volgens de regering-Biden geniet Bin Salman onschendbaarheid omdat hij sinds enkele maanden premier van Saudi-Arabië is. De koning van het Midden-Oosterse land besloot de kroonprins in september minister-president te maken, een functie die gewoonlijk wordt bekleed door de koning zelf. Mensenrechtenactivisten zagen dit volgens de Britse krant The Guardian als een truc om verantwoordelijkheid voor de moord op Khashoggi te ontlopen.

Kroonprins Bin Salman wordt in het Westen gelinkt aan de politieke moord op de eerder in de VS werkzame Saudische journalist Khashoggi. De criticus van het Arabische regime werd ruim vier jaar geleden vermoord in het Saudisch consulaat in Turkije. Zelf ontkent de kroonprins iets met de moord te maken te hebben.

Verkiezingsbeloftes Biden over Saudi-Arabië

De opdracht van Biden om de kroonprins immuniteit te verlenen, staat haaks op beloftes die de president maakte tijdens zijn verkiezingscampagne. Biden zei destijds over de zaak-Khashoggi dat "de kroonprins opdracht tot de moord heeft gegeven" en dat hij "van de Saudi's de paria zal maken die ze zijn". Deze zomer bezocht Biden Saudi-Arabië echter, om zich naar eigen zeggen te "heroriënteren in de relaties". Hij ontmoette daar ook Bin Salman en gaf hem een boks.

De civiele zaak die in de VS dient, en die met de door Biden voorgestelde immuniteit waarschijnlijk geen kans meer maakt, was aangespannen door de verloofde van Khashoggi.

Meer uit Buitenland

Premier Frankrijk: zullen niet toegeven aan terrorisme

PARIJS (ANP/AFP) - "Wij zullen niet toegeven aan terrorisme. Nooit." Daarmee bevestigt de Franse premier Élisabeth Borne op X dat de aanval in Parijs die zaterdagavond één dode en twee gewonden heeft geëist een terreuraanslag is geweest. Eerder lieten de autoriteiten al weten dat de vermoedelijke dader als radicale islamist bekend staat.

1 uur geleden
Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

4 uur geleden
Brazilië investeert fors in herstel regenwoud

SÃO PAULO/DUBAI (ANP/RTR/AFP) - De nationale ontwikkelingsbank van Brazilië (BNDES) heeft zaterdag een plan gelanceerd voor het herstel van 60.000 vierkante kilometer vernietigd regenwoud. Daarmee is volgend jaar al een investering gemoeid van maximaal 1 miljard real, bijna 190 miljoen euro. Deze herbebossing, ter grootte van bijna anderhalf keer Nederland, in het Amazonegebied moet in 2030 zijn afgerond.

6 uur geleden
Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

8 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

10 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

12 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

12 uur geleden