Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden wil graansilo's bouwen aan grens Oekraïne voor graanexport

Biden wil graansilo's bouwen aan grens Oekraïne voor graanexport

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zei dinsdag dat er langs de grens met Oekraïne tijdelijke graansilo's zullen worden gebouwd. De silo's zijn nodig om meer graan te exporteren en een groeiende wereldwijde voedselcrisis aan te pakken. "Ik werk nauw samen met onze Europese partners om 20 miljoen ton graan in Oekraïne op de markt te krijgen om de voedselprijzen te verlagen", zei Biden.

Sinds de Russische invasie en de blokkade van Oekraïense havens aan de Zwarte Zee zijn de graantransporten tot stilstand gekomen en zit meer dan 20 miljoen ton vast in silo's. Oekraïne zegt dat het niet genoeg silo's heeft voor de opslag van een nieuwe oogst.

De oorlog stuwt de prijzen voor granen, bakolie, brandstof en kunstmest op. Rusland en Oekraïne zijn goed voor bijna een derde van de wereldwijde tarwevoorraden. Oekraïne is ook een belangrijke exporteur van maïs en zonnebloemolie, Rusland is een belangrijke exporteur van kunstmest.

Biden zei dat Washington met Europese bondgenoten een plan aan het ontwikkelen is om graan per spoor te vervoeren. De spoorbreedtes zijn in Oekraïne echter anders dan elders in Europa, waardoor het graan moet worden overgebracht naar andersoortige treinen aan de grens. "Dus gaan we silo's bouwen, tijdelijke silo's, aan de grenzen van Oekraïne, ook in Polen", zei Biden.

Oekraïne noemt Bidens plan "slechts een van de mogelijk nuttige stappen om voedselzekerheid te garanderen. Maar we hebben ook een groene corridor voor onze havens nodig", zei de stafchef van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, in een online post. Oekraïne heeft steeds gezegd dat vervoer over de Zwarte Zee de beste manier is om de graanexport weer op gang te krijgen.

De VS en hun bondgenoten sluiten die route voorlopig echter uit, zei Biden. "Het (graan) kan er niet uit via de Zwarte Zee, omdat het uit het water wordt geblazen." Daarmee verwees de president naar de vele zeemijnen die Rusland en Oekraïne sinds het begin van de oorlog hebben gelegd. Zo'n 84 buitenlandse schepen zitten daardoor vast in Oekraïense havens, vaak met graan aan boord.

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN probeert tegelijkertijd een "pakketdeal" te sluiten om de Oekraïense Zwarte Zee-export en de Russische voedsel- en kunstmestexport te hervatten, die volgens Moskou door sancties getroffen is. De VN heeft de gesprekken met Rusland tot dusver als "constructief" omschreven.

Meer uit Buitenland

Japan vervangt beschadigd scherm tegen overlastgevende toeristen

FUJIKAWAGUCHIKO (ANP/AFP) - De Japanse plaats Fujikawaguchiko vervangt een kapot scherm dat overlast moet tegengaan van toeristen die foto's maken van de bekende berg Fuji. Nadat het zwarte doek vorige week was opgehangen, werden al snel ongeveer tien gaten in het doek geprikt.

18 minuten geleden
China betuigt steun aan Hongkong in zaak rond veiligheidswet

BEIJING (ANP/AFP) - China heeft steun aan de Hongkongse autoriteiten betuigd, nadat in Hongkong veertien personen schuldig zijn bevonden aan het overtreden van de internationaal omstreden veiligheidswet. Het proces draait om het houden van onofficiële voorverkiezingen voor de prodemocratische oppositie in 2020.

45 minuten geleden
Spaans parlement neemt amnestiewet Catalaanse separatisten aan

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse Tweede Kamer heeft zoals verwacht met een kleine meerderheid definitief ingestemd met een amnestiewet. Met de wet wordt amnestie verleend aan separatisten die betrokken waren bij een onwettige poging Catalonië in 2017 af te scheiden van de rest van Spanje.

1 uur geleden
2023 was een na warmste jaar ooit gemeten in Spanje

MADRID (ANP) - Spanje beleefde vorig jaar het op een na warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1961. Dat maakte de Spaanse weerdienst Aemet donderdag bekend. In 2023 kwam de gemiddelde temperatuur uit op 15,2 graden. Dat is 1,2 graden hoger dan normaal. Alleen in recordjaar 2022 was het nog warmer.

1 uur geleden
Grote nieuwszender Zuid-Afrika voorspelt verlies meerderheid ANC

KAAPSTAD/MIDRAND (ANP/RTR) - De Zuid-Afrikaanse nieuwszender eNews Channel Africa voorspelt dat het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) in de parlementsverkiezingen van woensdag de meerderheid in het parlement kwijt is geraakt. Na dertig jaar de politiek met een ruime parlementaire meerderheid te hebben gedomineerd, zou het ANC van 57,5 procent van de stemmen vijf jaar geleden terugvallen op ergens tussen de 40 en 45 procent van de stemmen nu.

2 uur geleden
Klimaatdenktank: overheden verwachten te veel van verwijdering CO2

BERLIJN (ANP) - Veel landen vertrouwen in hun klimaatplannen te veel op toekomstige mogelijkheden om CO2 uit de atmosfeer te halen. Daarmee brengen ze het veiligstellen van het belangrijkste doel, de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden houden, in gevaar. Die conclusie trekt de wetenschappelijke denktank Climate Action Tracker (CAT) na een analyse van het klimaatbeleid van grote uitstoters, waaronder de VS, China en de Europese Unie.

2 uur geleden
Human Rights Watch na uitspraak Hongkong: democratie geen misdaad

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Human Rights Watch heeft kritiek geuit op de Hongkongse rechtszaak waarin veertien mensen schuldig zijn bevonden aan "staatsondermijnende activiteiten" na het houden van officieuze voorverkiezingen voor de prodemocratische oppositie. "Democratie is geen misdaad", aldus de mensenrechtenorganisatie.

5 uur geleden