Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden wil dat politiek geweld 'niet de norm' wordt in VS

Biden wil dat politiek geweld 'niet de norm' wordt in VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag in zijn toespraak ter herdenking van de bestorming van het Capitool Amerikanen opgeroepen politiek geweld in het land niet te tolereren. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de bestorming volledig bij zijn voorganger Donald Trump. Hij "creëerde een web van leugens over de verkiezingen" omdat hij zijn eigenbelang belangrijker vindt dan de belangen van zijn land, aldus Biden.

Het parlementsgebouw werd precies een jaar geleden door aanhangers van Trump bestormd om de verkiezingszege van Biden terug te draaien. Op dat moment werd de uitslag officieel gemaakt. Vijf mensen kwamen om bij de bestorming, onder wie een politieagent. Ander recent politiek geweld in de VS was een samenzwering om de gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmore, te ontvoeren in 2020 vanwege de coronamaatregelen.

"Worden wij een land dat politiek geweld als norm heeft? Worden we een land waar partijgebonden ambtenaren de wil van het volk tenietdoen? We kunnen het ons niet veroorloven om zo'n land te worden", sprak Biden. "Amerikanen moeten leugens gaan herkennen en niet leven in een schaduw van leugens." Trump is volgens hem nog altijd een bedreiging voor de democratie. "Ik zal dit land verdedigen", zei hij strijdvaardig. "Ik zal niet toestaan dat iemand een mes op de keel van de democratie zet."

Veel Republikeinen afwezig

Biden hield zijn toespraak in de hal van het Capitool. Onder anderen vicepresident Kamala Harris was daarbij. Zij riep haar landgenoten op zich te verenigen om de democratie te verdedigen. "De Amerikaanse spirit wordt op de proef gesteld."

Veel Republikeinen kwamen niet. Een aantal, zoals de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell, is bij de begrafenis van een partijgenoot, maar de afwezigheid tekent volgens Amerikaanse media ook de verdeeldheid in het politieke landschap.

Woensdag werd al bekendgemaakt dat Biden hard zou uithalen naar zijn voorganger. Kort voor de aanval op 6 januari 2021 hield Trump een paar kilometer verderop een toespraak waarin hij opriep tot gerechtigheid. Hij zei dat de verkiezingen waren gestolen en had opgeroepen "to fight like hell". Daarop marcheerden veel aanhangers naar het Capitool en drongen het gebouw met geweld binnen. Trump riep hen pas later op tot kalmte. Hij is nog altijd erg populair bij Republikeinse kiezers.

Meer uit Buitenland

Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

41 minuten geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

1 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

2 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

8 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

9 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

9 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

12 uur geleden