Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden wil dat G20 Rusland eruit zetten

Biden wil dat G20 Rusland eruit zetten

BRUSSEL (ANP) - De G20 moeten Rusland weren uit de groep van 's werelds belangrijkste economieën, vindt de Amerikaanse president Joe Biden. Rusland zou niet langer deel kunnen uitmaken van het gezelschap door de oorlog die het voert tegen Oekraïne.

Biden tekende na afloop van een top met de G7, waarin zeven van de belangrijkste westerse industrielanden zitten, aan dat de kwestie aan de G20 is. Andere G20-leden als China en Indonesië hebben al uitgesproken dat ze Rusland er niet uit willen zetten. Als het bij die weigering blijft, moet de G20 voor volgende bijeenkomsten ten minste ook Oekraïne uitnodigen, vindt Biden.

Indonesië, dat op het ogenblik de G20 voorzit, heeft voor komend najaar een top belegd. Rusland is uitgenodigd en president Vladimir Poetin is van plan de top bij te wonen.

De G20 is een internationaal forum gericht op economische samenwerking en stabiliteit. Van de twintig leden zijn waarschijnlijk ook bijvoorbeeld India en Brazilië geen voorstander van een boycot van Rusland.

Rusland hoorde ooit ook bij de G7, toen nog de G8. Maar de VS, Canada, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk wezen Moskou acht jaar geleden de deur na de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim.

Meer uit Buitenland

VN-organisatie ziet hongersnood in noorden Gazastrook

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is er al een "echte" hongersnood in het noorden van de Gazastrook. De problemen zouden zich uitbreiden naar het zuiden van het Palestijnse gebied, aldus Cindy McCain in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.

2 uur geleden
Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

PORTO ALEGRE (ANP/AFP) - Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

4 uur geleden
Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen

LONDEN (ANP) - De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

4 uur geleden
Rusland zet Zelensky op opsporingslijst

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de opsporingslijst gezet, berichten Russische media. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt waarvoor Zelensky gezocht wordt. De president staat op een lijst van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

6 uur geleden
Duitse Europarlementariër mishandeld en ernstig gewond

DRESDEN (ANP/DPA) - De Duitse Europarlementariër Matthias Ecke is in Dresden mishandeld en ernstig gewond geraakt. Dat gebeurde toen hij vrijdagavond verkiezingsposters aan het ophangen was, zegt de politie. De politicus van de linkse partij SPD van bondskanselier Olaf Scholz is overgebracht naar het ziekenhuis en zal geopereerd moeten worden.

6 uur geleden
Duizenden besloten meetings Duits leger maandenlang online

BERLIJN (ANP) - Duizenden besloten vergaderingen van het Duitse leger waren maandenlang voor iedereen te vinden op het internet. FOCUS Online en Die Zeit schrijven dat de links nogal makkelijk vrij toegankelijk waren voor het publiek.

7 uur geleden
Nu ook pro-Palestijns protestkamp bij universiteit Dublin

DUBLIN (ANP/RTR) - Studenten bij Trinity College in Dublin hebben een tentenkamp opgezet op het universiteitscomplex. Ze willen daarmee protesteren tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook.

8 uur geleden