Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Biden wil Blinken als minister van Buitenlandse Zaken'

'Biden wil Blinken als minister van Buitenlandse Zaken'

VERKIEZINGEN VSWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Aankomend Amerikaans president Joe Biden is van plan zijn oude adviseur Antony Blinken te benoemen als minister van Buitenlandse Zaken. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van drie anonieme bronnen. Jake Sullivan, voorheen een van Hillary Clintons naaste assistenten, wordt waarschijnlijk Bidens nationale veiligheidsadviseur. Een aankondiging hierover wordt dinsdag verwacht.

Bidens nieuwe stafchef van het Witte Huis, Ron Klain, zei zondag dat de aankomend president dinsdag zijn eerste mededelingen over zijn kabinet bekendmaakt. Klain weigerde te specificeren welke functies het eerst worden vervuld. Zowel Sullivan (43) als Blinken (58) dienden als Bidens nationale veiligheidsadviseur toen hij vicepresident was onder Barack Obama.

Buitenlandse Zaken wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze kabinetsposten. Deze minister is de hoogste diplomaat van het land en voert overleggen met buitenlandse leiders over de hele wereld.

De nationale veiligheidsadviseur van de president is een van de belangrijkste en machtigste banen in het Witte Huis. Hij leidt een staf van tientallen experts die afkomstig zijn uit de militaire, diplomatieke en inlichtingendiensten die het buitenlandse en militaire beleid van de Verenigde Staten ontwikkelen.

Blinken en Sullivan reageerden niet op verzoeken om commentaar. Een woordvoerder van Biden weigerde commentaar te geven.

Nadat Blinken diende als de nationale veiligheidsadviseur van toenmalig vicepresident Biden, werd hij benoemd tot plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken onder president Barack Obama.

Meer uit Buitenland

President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

6 minuten geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van hun boot op Lago Maggiore in Italië, melden Italiaanse media maandag. De twintig andere opvarenden konden na het incident van zondag zelf naar de wal zwemmen of zijn gered door de kustwacht.

2 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

5 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

5 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

9 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

11 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

11 uur geleden