Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden wil Amerikanen deel studieschuld kwijtschelden

Biden wil Amerikanen deel studieschuld kwijtschelden

WASHINGTON (ANP/RTR) - De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is van plan Amerikanen een deel van hun studieschuld kwijt te schelden, meldt The Washington Post op basis van anonieme regeringsbronnen. Het plan van het Witte Huis zou van toepassing zijn op Amerikanen met een studieschuld die in 2021 minder dan 150.000 dollar verdienden.

Volgens The Washington Post zal een bedrag van 10.000 dollar (zo'n 9300 euro) per lener worden kwijtgescholden. Vlak na het verschijnen van het krantenartikel ontkende het Witte Huis dit: de hoogte van het bedrag is nog niet vastgesteld.

Maar mocht de regering-Biden alsnog uitkomen op 10.000 dollar per lener, dan komt dit volgens een onderzoek door de New Yorkse afdeling van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, neer op het kwijtschelden van 321 miljard dollar aan federale studieleningen. Voor bijna 12 miljoen Amerikanen zou een kwijtschelding van die grootte betekenen dat hun hele studieschuld vervalt.

Hoger bedrag

Het kwijtschelden van studentenschulden is een politieke prioriteit voor veel Democraten, ook omdat zo'n maatregel populair is bij jongere en hoger opgeleide kiezers, die doorgaans Democratisch stemmen. Zij zouden erdoor gemotiveerd worden in grotere getale te stemmen tijdens de tussentijdse verkiezingen in november.

De progressieve tak van de Democratische Partij zet echter in op kwijtschelding van een veel hoger bedrag per lener dan de genoemde 10.000 dollar. Bedragen tot aan 50.000 dollar per lener worden genoemd. Biden is echter terughoudend zijn bevoegdheden in te zetten hiervoor. In plaats daarvan heeft Biden het Congres gevraagd een wet aan te nemen die schulden kwijtscheldt die hij dan zou kunnen ondertekenen. Dergelijke wetsvoorstellen komen echter niet door de Senaat, waar de Democraten slechts een minimale meerderheid hebben.

Aankondiging volgende week

Biden had oorspronkelijk de kwijtschelding dit weekend in een toespraak op de Universiteit van Delaware willen aankondigen, schrijft The Washington Post. Die toespraak is echter afgezegd omdat de president dan in Texas is vanwege de schietpartij afgelopen week op een basisschool daar. De aankondiging zal nu vermoedelijk in de loop van volgende week komen.

Momenteel is de terugbetaling van via de federale overheid afgesloten studieleningen overigens opgeschort vanwege de coronapandemie, maar die maatregel loopt eind augustus af. Het is niet duidelijk of de regering van plan is de betalingsverplichting in september te hervatten.

Meer uit Buitenland

'Held' van dodelijke steekpartij Sydney mag in Australië blijven

SYDNEY (ANP) - Een Fransman die een heldenstatus kreeg na een dodelijke steekpartij in Sydney, mag in Australië blijven. Damien Guerot krijgt volgens zijn advocaat een permanente verblijfsstatus, bericht omroep ABC.

38 minuten geleden
Grote brand uitgebroken in historisch beursgebouw in Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP/RTR/DPA) - Het historische beursgebouw in het centrum van Kopenhagen is getroffen door een verwoestende brand. Lokale media delen beelden waarop te zien is dat grote kunstwerken uit het gebouw worden gehaald.

1 uur geleden
President Iran: zware reactie als onze belangen worden geschaad

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft gewaarschuwd dat zelfs "kleinste actie" om Iraanse belangen te ondermijnen beantwoord zal worden met een "zwaar, grootschalig en pijnlijk optreden" tegen de dader. Hij verklaarde dat volgens Iraanse media in een gesprek met emir Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar.

2 uur geleden
Australisch weerbureau meldt einde El Niño

CANBERRA (ANP/RTR) - Het nationale weerbureau van Australië meldt dat El Niño is afgelopen. Dit terugkerende weerfenomeen, dat in de zomer van 2023 begon, zorgt voor een hogere oppervlaktetemperatuur in de Stille Oceaan rond de evenaar.

2 uur geleden
Vierde lichaam gevonden na instorten brug Baltimore

BALTIMORE (ANP/RTR) - Duikers hebben een vierde lichaam gevonden na het instorten van een verkeersbrug in de Amerikaanse stad Baltimore. Na het incident van 26 maart zijn nog twee mensen vermist. De autoriteiten denken dat ook zij om het leven zijn gekomen.

2 uur geleden
Duitse bondskanselier bespreekt Oekraïne met Xi Jinping

BEIJING (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft de hoop uitgesproken dat zijn land en China kunnen bijdragen aan het bereiken van een "rechtvaardige vrede" in Oekraïne. Hij gaf tijdens een ontmoeting met president Xi Jinping aan daar verder over te willen praten.

2 uur geleden
Huis VS stemt deze week over hulp aan Oekraïne, Israël en Taiwan

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt deze week over afzonderlijke hulpwetten voor Oekraïne, Israël en Taiwan. Dat zei de de Republikeinse voorzitter van het orgaan, Mike Johnson, maandag tegen verslaggevers.

5 uur geleden