Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden wil Amerikaanse uitstoot van methaan terugdringen

Biden wil Amerikaanse uitstoot van methaan terugdringen

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden wil de uitstoot van methaan in zijn land flink terugdringen. Van dat broeikasgas komen grote hoeveelheden vrij via lekkages bij onder meer olie-, gas- en mijnbouwbedrijven. Methaan is na CO2 de grootste oorzaak van klimaatverandering en is daarom een belangrijk onderwerp op de klimaattop COP26 in Glasgow, waar Biden ook aanwezig is.

Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) was de fossiele industrie vorig jaar de oorzaak van bijna een derde van alle methaan die door menselijk handelen vrijkwam. Oplossingen als reparaties van lekkages zijn volgens de organisatie relatief goedkoop. Methaan is het hoofdbestanddeel van aardgas. Daarnaast komt het Amerikaanse ministerie van Landbouw met een plan dat boeren aanmoedigt om methaan te benutten en te verkopen.

In oktober waarschuwde het IEA nog dat er snel actie nodig is binnen de olie- en gasindustrie en de mijnbouw. Om netto nul broeikasgassen uit te stoten in 2050 moeten energiebedrijven over negen jaar namelijk al 75 procent minder methaan uitstoten, zo schat het agentschap in.

Op de klimaattop in Glasgow wordt naar onder meer de Verenigde Staten gekeken voor leiderschap. Het land is de op een na grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld. President Biden heeft zich tot doel gesteld om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met meer dan 50 procent te reduceren.

Meer uit Buitenland

Frankrijk voert grote operatie uit in Nieuw-Caledonië

NOUMEA (ANP/AFP) - Frankrijk heeft meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om in Nieuw-Caledonië controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld.

2 uur geleden
Rusland bestookt Oekraïne met drones

KYIV (ANP/DPA) - Rusland heeft in de nacht van zaterdag op zondag volgens de Oekraïense strijdkrachten massale aanvallen met drones op Oekraïne uitgevoerd.

2 uur geleden
Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

12 uur geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

14 uur geleden
VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

14 uur geleden
Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

15 uur geleden
President Georgië spreekt veto uit over buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - President Salome Zoerabisjvili van Georgië heeft haar veto uitgesproken over de zogenoemde buitenlandse-agentenwet. Die is afgelopen week aangenomen door het parlement, ondanks massaprotesten en internationale kritiek.

16 uur geleden