Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden wil alleen met Poetin praten als die oorlog wil beëindigen

Biden wil alleen met Poetin praten als die oorlog wil beëindigen

WASHINGTON (ANP) - Een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin is pas aan de orde als blijkt dat hij de oorlog in Oekraïne wil beëindigen, zegt zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden. "Dan wil ik graag met hem gaan zitten om te bespreken waar hij aan denkt", zei Biden op een persconferentie met de Franse president Emmanuel Macron in Washington.

Volgens Biden is duidelijk dat Rusland het buurland wil bezetten als dat lukt. "Maar ze hebben zich misrekend", verwees hij naar de succesvolle Oekraïense tegenoffensieven. Contact met Poetin gaat sowieso in samenspraak met NAVO-partners, zei Biden.

Macron heeft binnenkort weer een telefoongesprek met Poetin. Hij gaat onder meer de veiligheid van kerncentrales in Oekraïne aansnijden, zei Macron. De Franse president wil het gesprek met Moskou gaande houden, maar hij beloofde Oekraïne nooit naar een compromis te dirigeren waar Kiev tegen is. De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil volgens hem graag vrede. "Onze taak is om met hem samen te werken."

Staatsbezoek

Beide staatshoofden hebben de banden tijdens het staatsbezoek aangehaald, ondanks onenigheid over economische kwesties. "We moeten weer wapenbroeders worden", aldus Macron. In een gezamenlijke verklaring wordt gesproken over een "onwrikbaar" bondgenootschap tussen beide landen.

In de verklaring uiten de VS en Frankrijk scherpe kritiek op Ruslands acties, "met name zijn onverantwoordelijke nucleaire retoriek en desinformatie over vermeende chemische aanvallen en biologische en nucleaire wapenprogramma’s". Ze blijven Oekraïne op allerlei manieren steunen.

Meer uit Buitenland

OPCW: Syrië verantwoordelijk voor gifgasaanval in 2018

DEN HAAG (ANP/AFP) - Er zijn goede redenen om aan te nemen dat Syrië verantwoordelijk is voor de gifgasaanval in april 2018 in het Syrische Douma. Dat wordt geconcludeerd in een rapport van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

15 minuten geleden
Trump zegt als president Oekraïne-oorlog snel te kunnen stoppen

PALM BEACH (ANP) - Ex-president Donald Trump heeft de "snel escalerende oorlog in Oekraïne een tragische verspilling van mensenlevens" genoemd en zei dat hij, als hij de president was, "de gruwelijke oorlog in 24 uur van onderhandelen" zou kunnen beëindigen. Deze oorlog was volgens hem helemaal nooit uitgebroken als hij staatshoofd van de VS was geweest.

49 minuten geleden
Bombrieven in Spanje bedoeld om steun aan Oekraïne te stoppen

MADRID (ANP/RTR) - Een man die twee maanden terug een reeks bombrieven verstuurde naar ministeries en ambassades in Spanje wilde met zijn acties de Spaanse regering onder druk zetten om de steun aan Oekraïne te beëindigen. De onderzoeksrechter noemt dat als het motief van de 74-jarige man, die deze week werd opgepakt.

2 uur geleden
Poetin op Holocaustherdenkingsdag: neonazi's in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft opnieuw gezegd dat in Oekraïne criminele neonazi's aan de macht zijn. Dit zei hij in een verklaring die naar buiten werd gebracht op de dag waarop wereldwijd de Holocaust wordt herdacht.

3 uur geleden
VN-vluchtelingenchef: Rusland schendt rechten van kinderen

KIEV (ANP/RTR) - Rusland schendt de "fundamentele principes van kinderbescherming" in oorlogstijd door Oekraïense kinderen Russische paspoorten te geven en ze voor adoptie af te staan, zegt VN-vluchtelingenchef Filippo Grandi. "Dit is iets wat in Rusland plaatsvindt en niet mag gebeuren."

3 uur geleden
Rusland vraagt opheldering over 'oorlogsverklaring' van Duitsland

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland eist opheldering van Duitsland over de 'oorlogsverklaring aan Rusland' door minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock eerder deze week tijdens een bijeenkomst in Straatsburg. De woordvoerster van het Russische ministerie zei dat de Duitse ambassadeur in Moskou hier uitleg over moet komen geven.

4 uur geleden
Polen stuurt naast Leopards ook andere tanks naar Oekraïne

WARSCHAU (ANP) - Polen stuurt naast veertien Leopard 2-tanks ook zestig andere tanks naar Oekraïne, zo heeft premier Mateusz Morawiecki bekendgemaakt. Die zijn van Poolse makelij. Het land leverde afgelopen zomer als eerste land tanks aan het Oekraïense leger, ongeveer 250 stuks.

5 uur geleden