Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: we zijn voorbereid op omikronvariant

Biden: we zijn voorbereid op omikronvariant

WASHINGTON (ANP/AFP) - Volgens de Amerikaanse president Joe Biden zijn de Verenigde Staten voorbereid op de snel oprukkende omikronvariant van het coronavirus. In een toespraak tot de bevolking vanuit het Witte Huis benadrukte hij dat er inmiddels veel meer kennis is, en dat 200 miljoen Amerikanen volledig zijn gevaccineerd.

"Dit is niet maart 2020", aldus Biden, verwijzend naar het begin van de pandemie. "We moeten gewoon gefocust blijven. We zouden ons allemaal zorgen moeten maken over omikron, maar niet in paniek raken."

Hij deed een dringend beroep op de enorme groep ongevaccineerden alsnog een prik te halen. Hij waarschuwde dat zij een goede reden hebben om bezorgd te zijn. "Zij hebben een aanzienlijker hoger risico in het ziekenhuis te belanden of zelfs te sterven", aldus de president over de 1 op 4 Amerikaanse volwassenen die niet volledig is ingeënt.

Legerpersoneel

In de strijd tegen omikron, en uit vrees voor veel ongevaccineerde zieken, wordt de test-, vaccinatie- en ziekenhuiscapaciteit uitgebreid. Het Witte Huis had al aangekondigd dat duizend man medisch legerpersoneel wordt gemobiliseerd die indien nodig meteen kunnen worden ingezet. Ook komen 500 miljoen sneltests voor thuisgebruik beschikbaar die Amerikanen vanaf januari gratis kunnen bestellen.

De Verenigde Staten overwegen verder hun reisverbod voor verscheidene landen in zuidelijk Afrika binnenkort op te heffen. In die regio dook omikron voor het eerst op. Biden kondigde voor de komende dagen overleg aan.

Meer uit Buitenland

Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

3 uur geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

5 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

9 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

11 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

11 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

11 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

12 uur geleden