Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Biden wacht lastig telefoontje met Saudische koning'

'Biden wacht lastig telefoontje met Saudische koning'

WASHINGTON (ANP) - President Biden wil woensdag voor het eerst als staatshoofd een telefoontje plegen met de koning van Saudi Arabië, Salman bin Abdulaziz al-Saud. De nieuwssite Axios meldt dit en vermoedt dat het geen leuk onderonsje wordt. Donderdag wordt naar verwachting in Washington een rapport van inlichtingendiensten vrijgegeven over de moord in 2018 op de in de VS werkende Saudische journalist Jamal Kashoggi.

Aangenomen wordt dat het rapport bevestigt dat de zoon van de 85-jarige koning, kroonprins en feitelijk heerser Mohammed bin Salman, persoonlijk betrokken was bij de bloedige moord. Die was in het Saudische consulaat in Istanbul. Maar niet alleen het rapport overschaduwt het gesprek tussen de twee oude bondgenoten. Biden riep in zijn verkiezingscampagne afgelopen jaar dat "de kroonprins opdracht tot de moord heeft gegeven en dat hij Saudi-Arabië geen wapens zal verkopen en van de Saudi's de paria zal maken die ze zijn".

Bidens voorganger Trump versterkte juist de band met het Saudische koningshuis, onder meer door zich steeds feller tegen Iran te keren en zich niet druk te maken over de moord in Istanbul. Volgens de Saudi's probeert het sjiïtische Iran met allerlei militaire operaties het overwegend soennitische Midden-Oosten te domineren. De Saudi's bestoken met luchtaanvallen het buurland Jemen omdat een groot deel van het land in handen is van de Houthi-stam die niet soennitisch is en in de ogen van Saudi-Arabië daarom pro-Iran. De bloedige bombardementen worden uitgevoerd met steun van andere landen inclusief de VS. Biden heeft al begin deze maand gezegd dat hij daarmee wil ophouden. Ook gaf hij al in zijn campagne aan Iran liever diplomatiek te willen benaderen.

Meer uit Buitenland

VN-stemming over klimaatadvies Internationaal Gerechtshof

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties (VN) stemmen woensdag over een voorstel om het Internationaal Gerechtshof te vragen om advies over het tegengaan van klimaatverandering. De stemming in de Algemene Vergadering wordt gehouden op verzoek van eilandstaat Vanuatu, dat wordt bedreigd door de zeespiegelstijging. De verwachting is dat er genoeg steun voor het plan is. Europese landen, waaronder ook Nederland, steunen de resolutie.

1 uur geleden
Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid. "Zoals meerdere bondgenoten van Israël maak ik me grote zorgen", zei Biden. "Ze kunnen niet doorgaan op deze weg, en dat heb ik min of meer duidelijk gemaakt.' Na enig aandringen door journalisten zei Biden: 'Ik hoop dat hij (Netanyahu) ervan afziet."

4 uur geleden
Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als "gevaarlijke" praat. "Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend", zei Biden.

4 uur geleden
Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

ORANJESTAD (ANP) - Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

7 uur geleden
Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

NASHVILLE (ANP/RTR) - De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een "emotionele stoornis", maakte politiechef John Drake dinsdag bekend. De 28-jarige Audrey Hale was daarnaast in het bezit van zeven vuurwapens die legaal waren verkregen. Daarvan werden er drie gebruikt tijdens de aanslag.

7 uur geleden
Prins Harry in rechtbank: familie heeft informatie achtergehouden

LONDEN (ANP) - De Britse koninklijke familie heeft informatie achtergehouden voor prins Harry. Dat beweerde de Britse prins dinsdag in de rechtbank van Londen, waar hij samen met enkele andere bekende Britten tegenover uitgever Associated Newspapers staat.

8 uur geleden
Ex-vicepresident Pence moet getuigen over Trump

WASHINGTON (ANP) - Toenmalig vicepresident Mike Pence moet getuigen in een onderzoek naar de poging van de Amerikaanse ex-president Donald Trump de presidentsverkiezingen van 2020 te ondermijnen. Het gaat dan om gesprekken van Pence met zijn baas in aanloop naar de bloedige bestorming van het parlement (Capitool) in Washington door Trump-aanhangers op 6 januari 2021.

9 uur geleden