Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden waarschuwt Poetin in videogesprek voor escalatie

Biden waarschuwt Poetin in videogesprek voor escalatie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn zorgen uitgesproken over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. In een video-overleg van bijna twee uur waarschuwde hij Rusland voor "harde economische en andere maatregelen" als het tot gewelddadigheden komt, aldus het Witte Huis in een verklaring.

Biden herhaalde ook de Amerikaanse steun voor de territoriale integriteit van het Russische buurland Oekraïne, waar pro-Russische rebellen een groot gebied controleren. Hij riep Poetin op om via diplomatieke middelen de spanning te verminderen. Volgens het Witte Huis zouden beide wereldleiders hun medewerkers opdracht hebben gegeven hieraan te werken. Het Witte Huis kondigde ook aan dat Biden de leiders van Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland gaat informeren over het overleg. Hij is ook van plan contact op te nemen met de Oekraïense president Zelenski.

Biden en Poetin spraken ook over ransomware, samenwerking op het gebied van Iran en over strategische stabiliteit, aldus het Witte Huis. Het overleg was niet in de laatste plaats bedoeld om de uiterst moeizame relatie tussen beide grootmachten in elk geval niet verder te laten verslechteren.

Andere kwesties

Biden had al aangekondigd dat hij het Poetin "heel moeilijk" zou maken. Moskou ontkent dat er plannen zijn voor een aanval op Oekraïne en hamert op zijn recht om zonder buitenlandse bemoeienis troepen in eigen land in te zetten.

De twee leiders verschillen ook over een reeks andere kwesties duidelijk van mening. Zo eist Moskou dat het westerse bondgenootschap NAVO niet verder richting Rusland wordt uitgebreid. Volgens het Kremlin heeft Poetin in het gesprek met Biden om harde en bindende garanties daarover gevraagd.

Washington verwijt de Russen verder buurland Belarus te helpen bij het sturen van migranten uit het Midden-Oosten richting de Europese Unie. Ook eisen de Amerikanen dat Russen hun gasvoorraden niet inzetten als politiek wapen en landen die van het gas afhankelijk zijn onder druk zetten.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

dansan 1 maand geleden
Rusland wil slechts de garantie dat Oekraïne geen lid wordt van de NAVO. Hij wil geeen raketten in zijn achtertuin. Wie wel. Dus Rusland garanderen dat Oekraïne geen lid wordt. Probleem opgelost en gaskraan blijft open.
JoMePi 1 maand geleden
Goed denkwerk van de EU om zichzelf chantabel te maken door Russisch gas af te nemen. Debieler kan bijna niet

Meer uit Buitenland

Moderna begint klinische proeven boosterprik tegen omikronvariant

CAMBRIDGE (ANP) - Moderna begint met klinische proeven van een vaccinatie die specifiek is ontwikkeld om bescherming te bieden tegen de omikronvariant van het coronavirus. Zeshonderd volwassenen zijn bij de proeven betrokken, die uit moeten wijzen of deze derde of vierde prik betere bescherming biedt tegen omikron.

14 minuten geleden
Washington en NAVO niet akkoord met veiligheidseisen Rusland

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten en het NAVO-bondgenootschap verwerpen de keiharde zogenoemde veiligheidseisen van Rusland. De VS en de militaire alliantie hebben dat op papier gezet, zoals de regering in Moskou had gevraagd, en aan het Kremlin overgebracht, zeggen ze. Dat ze aan die wens tegemoetkomen en ook andere handreikingen willen doen, toont volgens hen dat ze er toch met Rusland uit willen komen.

6 uur geleden
EU dreigt met maatregelen na militaire coup in Burkina Faso

BRUSSEL (ANP/DPA) - De EU waarschuwt de militairen die sinds maandag de machtsovername in Burkina Faso claimen dat er "directe consequenties voor onze samenwerking" zijn als de afgezette president Roch Kaboré niet wordt vrijgelaten en de democratie niet wordt hersteld. Volgens ingewijden doelt EU-buitenlandchef Josep Borrell hiermee op het terugdraaien van financiële steun en ontwikkelingssamenwerking het West-Afrikaanse land.

8 uur geleden
Ook geen winnaar na derde stemronde presidentsverkiezingen Italië

ROME (ANP/RTR) - De presidentsverkiezingen in Italië hebben zoals verwacht ook na een derde stemronde geen winnaar opgeleverd. De grootste partijen zijn het nog steeds niet eens over wie Sergio Mattarella moet opvolgen.

10 uur geleden
Brussel presenteert verklaring over digitale rechten en principes

BRUSSEL (ANP) - De mens en niet de technologie moet centraal staan in het digitale tijdperk. Volgens de Europese Commissie biedt de verdere digitalisering van de maatschappij veel kansen en uitdagingen maar moet die vooral de kwaliteit van het leven verhogen, voor iedereen, op een eerlijke, duurzame manier. De commissie heeft dit vastgelegd in een plechtige Europese Verklaring over de Digitale Rechten en Principes voor het Digitale Decennium, die naar ze hoopt voor de zomer door de lidstaten en het Europees Parlement zal worden ondertekend.

12 uur geleden
Rapport over Britse 'partygate' wordt woensdag nog verwacht

LONDEN (ANP) - Een belangrijk rapport over feesten waarop Brits overheidspersoneel coronaregels zou hebben overtreden wordt woensdag nog verwacht. Dan krijgt de regering naar verwachting inzage in de onderzoeksresultaten van topambtenaar Sue Gray, schrijven Britse media. Het is onduidelijk of haar volledige rapport dan ook al openbaar wordt gemaakt.

13 uur geleden
Denemarken schrapt alle beperkingen ondanks coronagolf

KOPENHAGEN (ANP/RTR/AFP) - Denemarken schrapt volgende week alle binnenlandse coronamaatregelen, ondanks de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. Covid is geen gevaar meer voor de samenleving, is de boodschap. "We nemen afscheid van beperkingen en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden", zei premier Mette Frederiksen. Zij prees de "solide verdediging" van coronavaccins.

14 uur geleden