Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden waarschuwt Johnson voor gevolgen brexit voor Noord-Ierland

Biden waarschuwt Johnson voor gevolgen brexit voor Noord-Ierland

WASHINGTON (ANP) - De verkozen Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn eerste telefoongesprek met de Britse premier Boris Johnson dinsdagmiddag aangewend om zijn zorgen over de gevolgen van de brexit voor de vrede in Noord-Ierland te uiten. Tijdens het ongeveer 20 minuten durende gesprek herhaalde Biden zijn steun voor het Goedevrijdagakkoord uit 1998, waarmee een einde kwam aan decennia van geweld tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten.

Een Britse functionaris bevestigt dat Biden, wiens familie Ierse wortels heeft, het Goedevrijdagakkoord aanhaalde met betrekking tot de brexit-onderhandelingen. Johnson reageerde door de aankomende president te beloven dat het Verenigd Koninkrijk het vredesakkoord zal handhaven. Toen Biden later de Ierse premier Michael Martin aan de telefoon had, benadrukte hij ook tegenover hem het belang dat hij hecht aan de vrede in Noord-Ierland.

De uitwisseling tussen Biden en Johnson markeert een ietwat ongemakkelijk begin van een nieuw hoofdstuk in de 'special relationship' tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Bekend is dat Biden een uitgesproken tegenstander is van de brexit. De nog zittende president Donald Trump geldt juist als een groot voorstander van de Britse uittreding uit de Europese Unie.

In september uitte Biden al zijn zorgen over Johnsons plan om internationale verdragen aan zijn laars te lappen middels een nieuwe internemarktwet, die de Britse regering in staat stelt om tegen het internationaal recht en eerdere overeenkomsten met de EU in te handelen. President Barack Obama, onder wie Biden acht jaar vicepresident was, dreigde in 2016 voorafgaand aan het brexit-referendum dat het VK in het geval van EU-uittreding "achterin de rij" zou moeten aansluiten voor het onderhandelen van vrijhandelsverdragen met de VS.

Die onderhandelingen begonnen tijdens het presidentschap van Trump, maar worden binnenkort overgenomen door de Biden-regering. Mogelijk duurt het nog jaren totdat de VS en het VK eruit zijn. Biden zei in september dat een Amerikaans-Brits vrijhandelsakkoord er mede op gericht moet zijn de vrede in Noord-Ierland te helpen bewaren en te voorkomen dat er weer een harde grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland ontstaat.

Een Britse functionaris zei dat het telefoongesprek tussen Biden en Johnson op vriendelijke toon en in goede sfeer werd gevoerd. Het VK heeft er altijd op gestaan dat het de vrede in Noord-Ierland niet in gevaar wil brengen en de stabiliteit in de regio wil waarborgen.

Meer uit Buitenland

Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

1 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

1 uur geleden
Levering tanks mogelijk geraakt door besluit Zwitsers parlement

BERN (ANP/DPA) - De levering van Leopard 1-tanks van Nederland, Denemarken en Duitsland aan Oekraïne wordt mogelijk geraakt door een besluit van het Zwitserse parlement, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In februari meldde het ministerie dat de samenwerkende landen zeker honderd tanks zullen leveren. Die belofte komt volgens de woordvoerder niet in gevaar. Mogelijk gaat er wel een streep door een levering bovenop het genoemde aantal tanks.

2 uur geleden
NAVO-chef Stoltenberg naar Turkije voor beëdiging Erdogan

BRUSSEL (ANP) - De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg is zaterdag aanwezig bij de beëdiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij maakt er een tweedaags bezoek van, waarbij ook een gesprek met de president en andere hooggeplaatste functionarissen gepland staat. De NAVO laat nog in het midden of gesproken zal worden over de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap, al lijkt dat wel voor de hand te liggen.

2 uur geleden
Zelensky laat schuilkelders nakijken na dood van drie burgers

KYIV (ANP/RTR) - Alle schuilkelders in Oekraïne worden nagekeken om te voorkomen dat opnieuw mensen omkomen doordat ze er niet in kunnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft daartoe opdracht gegeven, heeft hij bekendgemaakt.

3 uur geleden
Poolse president wil omstreden wet over invloed Rusland matigen

WARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse president Andrzej Duda is bereid een wet over 'ongeoorloofde Russische invloed' na een storm van kritiek aan te passen. De wet die Russische invloed bij gezagsdragers zou moeten temperen, kan volgens onder meer de oppositie eenvoudig misbruikt worden om politieke tegenstanders van de regering uit te schakelen zonder dat dit op een juridisch onderbouwde wijze geschiedt. Ook juristen in Polen, de Europese Commissie en de VS hebben geschokt gereageerd op de wet van Duda.

3 uur geleden
Blinken: oorlog in Oekraïne strategische mislukking voor Rusland

HELSINKI (ANP) - De oorlog in Oekraïne is voor Rusland een "strategische mislukking" gebleken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd tijdens een bezoek aan de Finse hoofdstad Helsinki. "De macht, belangen en invloed van Rusland zijn hierdoor voor de komende jaren sterk geschaad."

4 uur geleden