Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden waarschuwt in tv-toespraak voor 'aanvallen op democratie'

Biden waarschuwt in tv-toespraak voor 'aanvallen op democratie'

PHILADELPHIA (ANP/AFP/RTR) - Joe Biden heeft in een tv-toespraak hard uitgehaald naar de Republikeinse MAGA-beweging. De Amerikaanse president begon even na 20.00 uur lokale tijd (02.00 uur Nederlandse tijd) in Philadelphia, waar de democratie van het land zo'n beetje ontstond, met een speech waarin hij vooruitblikte op de cruciale tussentijdse verkiezingen die in november worden gehouden. "De ziel van het land" staat dan op het spel, aldus Biden.

MAGA staat voor Make America Great Again (Maak Amerika weer groots), een slogan die door oud-president Donald Trump een uitgesproken nationalistische en christelijk-conservatieve lading kreeg. Biden waarschuwt voor wat hij de extremistische MAGA-beweging van de Republikeinen noemt. "Zij proberen terug te gaan in de tijd, naar een Amerika waar je geen recht op keuzevrijheid, privacy of anticonceptie hebt", aldus de president.

"We hebben onszelf lange tijd gerustgesteld met het idee dat de Amerikaanse democratie onfeilbaar is. Maar dat is niet het geval", zegt de Amerikaanse president in zijn toespraak. "We moeten de democratie samen verdedigen en beschermen."

Buitenlandse media schrijven dat Biden met de speech een nieuwe weg inslaat en de aanval opent op de Republikeinen. Over twee maanden gaat het tijdens de tussentijdse verkiezingen om cruciale zetels in de Senaat en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

2 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

4 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

4 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

4 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

5 uur geleden
Berlijn gaat voor miljarden raketafweersystemen van Israël kopen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse en Israëlische ministers van Defensie, Boris Pistorius en Yoav Galant, hebben in Berlijn een verklaring getekend voor de koop van Israëlisch-Amerikaanse Arrow 3 raketafweersystemen. Het gaat volgens de Israëlische defensie-industrie om ruim 4 miljard euro en is voor Israël de grootste wapendeal ooit.

5 uur geleden
Britse acteur Michael Gambon (82) overleden

LONDEN (ANP) - De Iers-Britse acteur Michael Gambon is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC. De acteur was bij het grote publiek het meest bekend van zijn rol als Albus Dumbledore in zes Harry Potter-films. Gambon nam de rol na twee films over van acteur Richard Harris, toen deze onverwacht overleed.

5 uur geleden