Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: VS terug in internationale diplomatie

Biden: VS terug in internationale diplomatie

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn weer terug als speler in de internationale diplomatie. President Joe Biden verklaarde dat in een toespraak in het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de afgelopen jaren onder het ‘America First’-beleid van president Trump fors werd uitgekleed. Amerikaans leiderschap is nodig tegen "autoritaire" krachten als China en het "agressieve" Rusland, aldus Biden.

Het doel is veiligheid en welvaart, "in ons eigen belang", zei Biden. "Amerika kan het zich niet veroorloven afwezig te zijn op het wereldtoneel. Wij zijn het land dat grote dingen doet."

De president riep Moskou op oppositieleider Aleksej Navalni onmiddellijk vrij te laten. China moet de mensenrechten respecteren, zei de president, die wel bereidheid toonde met Peking samen te werken op onder meer klimaatgebied. Mondiale samenwerking is volgens Biden cruciaal, ook op het front van de coronapandemie en andere gezondheidscrises. Biden riep ook de militaire coupplegers in Myanmar op de macht uit handen te geven.

Morele autoriteit

De VS zullen onder de nieuwe regering hun rol in de wereld weer opeisen en de nauwe samenwerking met bondgenoten in Europa en Azië nieuw leven inblazen, kondigde Biden aan. Die is volgens hem onder Trump "verwaarloosd". "Morele autoriteit" moet worden teruggewonnen, betoogde Biden. Hij kondigde eerder al aan de terugtrekking van de VS uit VN-organen onder Trump terug te draaien.

De Democraat bevestigde dat de aangekondigde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Duitsland wordt bevroren. Ook zullen de VS het offensief tegen de Houthi’s in Jemen onder leiding van Saudi-Arabië niet langer steunen. Washington zal zich vol gaan inzetten voor vrede in Jemen, maar Saudi-Arabië wel blijven helpen zich te verdedigen.

Biden sprak respect uit voor de medewerkers van het buitenlanddepartement en beloofde hun volle steun. De president kondigde verder plannen aan voor een buitenland- en handelsbeleid dat de middenklasse ten goede komt.

Meer uit Buitenland

Bondgenoot Trump bekent schuld in strafzaak verkiezingen Georgia

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voormalige bondgenoot van oud-president Donald Trump heeft in een strafzaak in de staat Georgia schuld bekend aan inmenging in de presidentsverkiezingen in 2020. Scott Hall werd op vijf punten beschuldigd van samenspanning om verkiezingswerkzaamheden te beïnvloeden. Hij is vooralsnog de enige verdachte die schuld bekent in het onderzoek.

5 uur geleden
Justitie: verdachte in Tupac-zaak wordt verdacht van moord

LAS VEGAS (ANP/AFP) - De verdachte die is opgepakt voor de dood van Tupac, wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor de dood van de rapper. Dat heeft openbaar aanklager Marc DiGiacomo gezegd. Verdachte Duane Davis, ook wel Keffe D of Keefe D genoemd, is formeel in staat van beschuldiging gesteld. De politie gaat ervan uit dat Tupac is doodgeschoten uit wraak.

5 uur geleden
VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

7 uur geleden
Republikeins lapmiddel om shutdown in VS te voorkomen verworpen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde shutdown tijdelijk af te wenden, heeft het niet gered. De parlementariërs hadden een zogenoemde 'stopgap' voorgesteld, een stoplap. Die kreeg onvoldoende steun. Het is nog de vraag wat er nu gaat gebeuren.

7 uur geleden
Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

7 uur geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

8 uur geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

8 uur geleden