Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: VS sturen Oekraïne meer geavanceerde wapens en munitie

Biden: VS sturen Oekraïne meer geavanceerde wapens en munitie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft besloten dat de VS het Oekraïense leger voorzien van "meer geavanceerde raketsystemen en munitie, waarmee ze de belangrijkste doelen op het slagveld in Oekraïne nauwkeuriger kunnen aanvallen, zo schreef hij dinsdag in een opiniestuk voor The New York Times.

De president noemde "Javelin-antitankraketten, Stinger-luchtafweerraketten, krachtige artillerie- en precisieraketsystemen, radars, onbemande luchtvaartuigen, Mi-17-helikopters en munitie". Het besluit past volgens Biden in wat hij in zijn artikel omschrijft als "Amerika's duidelijke doel: we willen een democratisch, onafhankelijk, soeverein en welvarend Oekraïne met de middelen om van zich af te bijten en zich te verdedigen tegen verdere agressie".

Wat Biden er niet bij zei, maar wat regeringsbronnen later dinsdag wel bevestigden tegenover persbureaus Reuters en AFP, is dat de VS ook raketsystemen van het type Himars (M142 High Mobility Artillery Rocket System) naar Oekraïne sturen. Himars-raketten gebruiken precisiegeleide munitie en hebben een bereik van ongeveer 80 kilometer. "Deze systemen zullen door de Oekraïners worden gebruikt om de Russische opmars op Oekraïens grondgebied af te weren, maar zullen niet worden gebruikt op doelen op Russisch grondgebied", zei de functionaris.

Net als de Oekraïense president Volodimir Zelenski zei Biden echter te geloven dat de oorlog in Oekraïne niet op het slagveld maar middels diplomatie zal worden beslecht. Volgens Biden zijn de gesprekken nu vastgelopen doordat "Rusland oorlog blijft voeren om zo veel mogelijk van Oekraïne over te nemen". Hij omschreef Ruslands "niet-uitgelokte agressie, de bombardementen op kraamklinieken en culturele centra en de ontheemding van miljoenen mensen" als een "diepgaande morele kwestie".

Ook beloofde Biden te zullen samenwerken met bondgenoten en partners om "de wereldwijde voedselcrisis aan te pakken die door de agressie van Rusland wordt verergerd". Tevens beloofde hij dat de VS hun Europese bondgenoten zullen helpen "hun afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen te verminderen" - echter zonder specifieke maatregelen te noemen.

Biden besloot zijn opiniestuk met de geruststelling dat de VS "momenteel geen aanwijzingen hebben dat Rusland van plan is kernwapens in Oekraïne te gebruiken". Wel noemde hij de incidentele Russische retoriek over kernwapens "gevaarlijk en uiterst onverantwoordelijk". En: "Laat me duidelijk zijn: elk gebruik van kernwapens in dit conflict, op welke schaal dan ook, zou volledig onaanvaardbaar zijn voor ons en de rest van de wereld en zou ernstige gevolgen hebben".

Meer uit Buitenland

Gewapende tak van Hamas deelt video van Israëlische gijzelaar

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassam-brigades, heeft een video op Telegram geplaatst waarop een Israëlische gijzelaar te zien is. Het gaat om de 51-jarige Nadav Popplewell die op 7 oktober vorig jaar samen met zijn moeder werd ontvoerd uit een kibboets.

1 uur geleden
Rusland claimt 'bevrijding' van zes Oekraïense dorpen

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het zes dorpen heeft 'bevrijd' in het oosten van Oekraïne. Vijf van de dorpen liggen bij de Russische grens op enkele kilometers ten noorden van de stad Charkiv, waar Rusland vrijdag is gestart met een nieuw grondoffensief.

3 uur geleden
Dodental na overstromingen Afghanistan boven tweehonderd

KABUL (ANP/AFP) - Overstromingen in het noorden van Afghanistan hebben meer dan tweehonderd mensen het leven gekost, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties. De plotselinge overstromingen waren het gevolg van de hevige regenval van vrijdag.

4 uur geleden
Al Jazeera herdenkt Shireen Abu Akleh twee jaar na haar dood

DOHA (ANP) - Nieuwszender Al Jazeera heeft zaterdag stilgestaan bij de dood van verslaggeefster Shireen Abu Akleh. Al Jazeera wijdde een videoreportage aan de Palestijns-Amerikaanse journaliste die precies twee jaar geleden in het stadje Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever, door Israëlisch vuur om het leven werd gebracht.

4 uur geleden
Gouverneur Charkiv: evacuatie burgers na Russische aanvallen

CHARKIV (ANP/AFP) - In de Oekraïense regio Charkiv zijn ongeveer 1775 burgers geëvacueerd, meldt gouverneur Oleh Synjehoebov. Hij zegt dat de afgelopen 24 uur dertig plaatsen door het Russische leger zijn aangevallen met artillerie en mortieren.

6 uur geleden
Leger Israël roept op tot evacuatie van meer burgers Oost-Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht roept zaterdagochtend op tot de evacuatie van meer delen van Oost-Rafah. Burgers worden verzocht te vertrekken naar het "uitgebreide humanitaire gebied" in Al Mawasi, iets noordelijker in de Gazastrook.

7 uur geleden
Frankrijk eist dat Israël de aanval op Rafah onmiddellijk stopzet

PARIJS (ANP/DPA) - Frankrijk heeft Israël vrijdagavond opgeroepen om de militaire operatie in de stad Rafah stop te zetten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs is de situatie voor de burgerbevolking in Gaza catastrofaal. De bevolking is al meerdere keren ontheemd geraakt en er zijn geen veilige gebieden meer in de Gazastrook, aldus het Franse ministerie.

9 uur geleden