Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: VS leggen Rusland harde sancties op

Biden: VS leggen Rusland harde sancties op

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten komen met het eerste sanctiepakket tegen Rusland, heeft de Amerikaanse president Joe Biden bekendgemaakt. De harde maatregelen zijn een reactie op het Russische besluit de separatistische regio's Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne te erkennen en 'vredestroepen' die kant op te sturen. Volgens Biden is daarmee de invasie van Oekraïne begonnen.

De strafmaatregelen zijn gericht tegen twee grote banken, Russische handelaren en aanhangers van de Russische president Vladimir Poetin en zijn familie. Ook wordt Amerikaanse banken in de toekomst verboden in Russische staatsobligaties te handelen om zo de toegang van het land tot westerse kapitaalmarkten af te snijden.

Biden benadrukte dat de sancties de Russische economie treffen, "niet de onze", maar hij gaf wel toe dat het pijn kan doen. "Maar voor mij is het heel belangrijk om de pijn voor de Amerikaanse bevolking te beperken." Als Rusland zijn agressie tegen Oekraïne voortzet, volgen nog zwaardere sancties, aldus Biden. Hij prees Duitsland voor het besluit het goedkeuringsproces voor gaspijplijn Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland loopt, op te schorten.

Defensieve wapens

De Verenigde Staten blijven "defensieve" wapens aan Oekraïne leveren om een Russische invasie tegen te gaan. Ook worden meer Amerikaanse troepen ingezet om NAVO-bondgenoten in Oost-Europa te versterken. "Ik heb toestemming gegeven voor extra bewegingen van Amerikaanse troepen en uitrusting, die al in Europa zijn gestationeerd, om onze Baltische bondgenoten Estland, Letland en Litouwen te versterken", zei Biden.

Volgens de president is er nog tijd om via diplomatie een bloedige grootschalige Russische invasie af te wenden. "Het lijdt geen twijfel dat Rusland de agressor is, dus we hebben een duidelijke blik op de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. Desalniettemin is er nog tijd om het worstcasescenario te voorkomen dat miljoenen mensen onnoemelijk veel leed zal bezorgen als ze doorgaan zoals voorgesteld."

Eerder dinsdag bereikten de EU-landen al overeenstemming over een sanctiepakket tegen Moskou. Ze straffen onder meer 27 overheidsfunctionarissen en organisaties en bemoeilijken de toegang van het land tot de financiële markten. Ook 351 Russische parlementariërs die aandrongen op en stemden voor de erkenning van de twee afvallige Oekraïense regio's worden geraakt.

Meer uit Buitenland

Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zal gesproken worden over een voorstel voor een bestand van landen die helpen bemiddelen en de Israëlische reactie daarop.

11 minuten geleden
Alleen de VS kunnen volgens Abbas grote aanval op Rafah voorkomen

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah aanvalt. Volgens Abbas staat zo'n aanval de komende dagen te gebeuren. De VS zijn er nadrukkelijk tegen, maar Israël heeft gezegd zich daar weinig van aan te trekken.

1 uur geleden
Paus bezoekt voor eerste reis in maanden Venetiaanse gevangenis

VENETIË (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft in Venetië een vrouwengevangenis bezocht. Dat was in het kader van de Biënnale van Venetië, de beroemde kunstmanifestatie. Het was voor de paus de eerste reis buiten Rome in maanden.

3 uur geleden
Duitse Arian (6) na nieuwe 'stille' zoekactie nog niet gevonden

BREMERVÖRDE (ANP/DPA) - Een nieuwe nacht zoeken naar de vermiste 6-jarige Arian uit Duitsland heeft weer geen resultaat gehad. Voor de tweede nacht op rij werd een "stille zoekactie" gehouden, waarbij militairen zo stil en donker mogelijk naar het jongetje op zoek gingen. Het idee is dat het kind, dat autistisch is, wellicht wordt afgeschrikt door alle reuring rond de honderden mensen die hem al dagen zoeken.

4 uur geleden
Honderden demonstranten bij Correspondents' Dinner in Washington

WASHINGTON (ANP/RTR) - Honderden actievoerders hebben zaterdag gedemonstreerd voor het Washington Hilton. In het hotel wordt het jaarlijkse diner voor Witte Huis-verslaggevers gehouden, het zogeheten Correspondents' Dinner. De demonstranten scandeerden leuzen over de dood van verslaggevers in de Gazastrook en riepen aanwezige journalisten op het evenement te boycotten.

9 uur geleden
Weer aanhoudingen bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

WASHINGTON (ANP) - Bijna tweehonderd actievoerders zijn zaterdag aangehouden bij nieuwe pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten, melden media in de VS. De arrestaties waren op de Northeastern University in Boston, de Arizona State University en de Indiana University, schrijft The New York Times.

9 uur geleden
Twee Oekraïeners doodgestoken in Duitsland, een Rus aangehouden

MURNAU AM STAFFELSEE (ANP/DPA) - Twee mannen uit Oekraïne zijn zaterdag neergestoken op het terrein van een winkelcentrum in Murnau am Staffelsee, in de Duitse deelstaat Beieren. Beide slachtoffers zijn omgekomen. De politie heeft een 57-jarige Rus als verdachte aangehouden.

10 uur geleden