Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden vraagt Congres om 'gezond verstand' bij hervorming wapenwet

Biden vraagt Congres om 'gezond verstand' bij hervorming wapenwet

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het parlement opgeroepen om haast te zetten achter een hervorming van de wapenwetgeving in het land. Daarmee moeten aanvalsgeweren uit de militaire categorie zoals de semiautomatische AR-15 worden verboden. Biden hoopt zo het aantal dodelijke schietincidenten in de Verenigde Staten omlaag te krijgen.

Hervorming van de wapenwet ligt politiek uiterst gevoelig in de Verenigde Staten, waar het recht van burgers om vuurwapens te hebben en te dragen ligt vastgelegd in het tweede amendement van de grondwet. Met name de Republikeinse partij wil dat daar niet aan getornd wordt, maar ook binnen Bidens Democratische partij zijn er stemmen tegen strengere wetgeving op het gebied van vuurwapens.

"Ik roep het Congres op om met een hervorming van de wapenwet op basis van gezond verstand te komen, inclusief een verplichte screening voor elke wapenverkoop, een verbod op aanvalsgeweren en grote ammunitiemagazijnen, en een einde aan de onschendbaarheid van gewerenproducenten, die bewust oorlogstuig op onze straten brengen", aldus Biden.

Verandering

"We zijn iedereen die we zijn kwijtgeraakt en allen die achter zijn gebleven verandering verschuldigd", vervolgde de president. "Het is nu tijd om te handelen."

Biden deed zijn uitspraken precies drie jaar na het bloedbad op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland (Florida). De toen 19-jarige dader Nikolas Cruz vermoordde daar veertien scholieren en drie leerkrachten. Cruz was gewapend met een legaal aangeschaft AR-15-geweer.

De nabestaanden van die slachting "hebben ons laten zien hoe wij onze rouw kunnen omzetten in een doel - om te protesteren, ons te organiseren en een sterke en duurzame beweging voor verandering op te bouwen", aldus de president. "We kunnen het beter doen, en dat zullen we."

Meer uit Buitenland

PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

46 minuten geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

3 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

3 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

4 uur geleden
VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

5 uur geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Een persoon heeft zichzelf op zondagochtend opgeblazen dicht bij het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon werd "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een "terroristische aanslag".

7 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

8 uur geleden