Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden vraagt Congres 33 miljard dollar voor Oekraïne

Biden vraagt Congres 33 miljard dollar voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het Congres donderdag om 33 miljard dollar (31,4 miljard euro) gevraagd voor steun aan Oekraïne in de strijd tegen de Russische invasietroepen in het zuiden en het oosten van het land. Dat is een verveelvoudiging van het bedrag dat de VS tot dusver al beschikbaar hebben gesteld. Verreweg het grootste deel, ongeveer 20 miljard dollar, is rechtstreeks bestemd voor militaire doeleinden.

Daarnaast wordt 8,5 miljard uitgetrokken voor economische hulp en 3 miljard voor humanitaire. Verder komen er als Biden zijn zin krijgt volgens The Washington Post nog een aantal andere potjes, zoals 500 miljoen extra voor de Amerikaanse landbouw om de productie op te voeren ter compensatie van het oogstverlies in Oekraïne en om voedseltekorten in de wereld te voorkomen.

"Dit voorstel is nodig ter ondersteuning van Oekraïne in zijn strijd voor vrijheid", zei Biden in het Witte Huis. "De kosten van die strijd zijn niet gering, maar bezwijken onder agressie zal nog veel duurder uitvallen."

Bevroren tegoeden

Biden wil tevens bevroren tegoeden van Russische oligarchen aan Oekraïne geven. Het geld kan vervolgens door de regering in Kiev worden gebruikt voor het herstel van schade die is veroorzaakt door het Russische leger. De VS en Europese bondgenoten hebben sinds het begin van de oorlog zo'n 30 miljard dollar aan Russische bezittingen in beslag genomen. Naast bankrekeningen gaat het ook om bijvoorbeeld jachten, vastgoed en kunst.

Het is onduidelijk of dat enorme kapitaal van individuen, volgens het Witte Huis "eigendommen gelinkt aan de Russische kleptocratie", onder de huidige wetgeving kan worden doorgesluisd naar Oekraïne of dat daarvoor bepaalde artikelen moeten worden aangepast.

Meer uit Buitenland

Trump noemt kernwapenkwestie na huiszoeking onzin

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt het onzin dat hij illegaal over documenten over kernwapens zou beschikken. Op eigen sociale media noemt hij de kernwapenkwestie een "hoax".Trump reageert op een bericht van de krant The Washington Post dat agenten eerder deze week nucleaire documenten zochten bij een huiszoeking in zijn landgoed in Florida.

1 uur geleden
Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

3 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

4 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

8 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

10 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

12 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

13 uur geleden