Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden vestigt hoop op coronapil

Biden vestigt hoop op coronapil

WASHINGTON (ANP) - De anticoronapillen van farmaceut Pfizer gaan het aantal slachtoffers en ziekenhuisopnames drastisch verlagen, verwacht de Amerikaanse president Joe Biden. Zijn regering heeft de bestelling verdubbeld naar 20 miljoen.

Toezichthouder FDA gaf kort voor kerst goedkeuring voor het gebruik van de paxlovid-pillen, die vooral zijn bedoeld voor patiënten die veel risico lopen. De kosten van de eerste order van 10 miljoen pillen bedroeg 5,3 miljard dollar (4,7 miljard euro).

Net als andere landen kampen de VS met een grote toename aan besmettingen als gevolg van de omikronvariant. Maandag werd een dagrecord van ruim 1 miljoen nieuwe gevallen opgetekend.

Pandemie van ongevaccineerden

Niet-ingeënte mensen krijgen veel vaker te maken met ernstige ziektesymptomen. Biden noemde het dan ook "een pandemie van de ongevaccineerden" en riep iedereen nogmaals op een prik of een booster te halen. Mensen gaan dood terwijl dat niet nodig is, zei hij, net als de Britse premier Johnson eerder op de avond.

Pillenkuren waarmee een corona-infectie in een vroeg stadium behandeld kan worden, komen op zijn vroegst in januari beschikbaar in Nederland. Twee medicijnen van Pfizer en MSD hebben een voorlopige goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gekregen, maar Nederland wacht nog af. Duitsland plaatste al wel een bestelling.

Meer uit Buitenland

Beroemde Britse stoomlocomotief betrokken bij ongeluk

EDINBURGH (ANP/AFP) - Een beroemde en recordbrekende stoomlocomotief is vrijdag bij een treinongeluk betrokken geraakt waarbij twee mensen lichtgewond raakten. Het ongeluk gebeurde volgens de politie bij het treinstation van Aviemore in de Schotse Hooglanden. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht, meldt de BBC.

6 minuten geleden
Bondgenoot Trump bekent schuld in strafzaak verkiezingen Georgia

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voormalige bondgenoot van oud-president Donald Trump heeft in een strafzaak in de staat Georgia schuld bekend aan inmenging in de presidentsverkiezingen in 2020. Scott Hall werd op vijf punten beschuldigd van samenspanning om verkiezingswerkzaamheden te beïnvloeden. Hij is vooralsnog de enige verdachte die schuld bekent in het onderzoek.

5 uur geleden
Justitie: verdachte in Tupac-zaak wordt verdacht van moord

LAS VEGAS (ANP/AFP) - De verdachte die is opgepakt voor de dood van Tupac, wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor de dood van de rapper. Dat heeft openbaar aanklager Marc DiGiacomo gezegd. Verdachte Duane Davis, ook wel Keffe D of Keefe D genoemd, is formeel in staat van beschuldiging gesteld. De politie gaat ervan uit dat Tupac is doodgeschoten uit wraak.

5 uur geleden
VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

7 uur geleden
Republikeins lapmiddel om shutdown in VS te voorkomen verworpen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde shutdown tijdelijk af te wenden, heeft het niet gered. De parlementariërs hadden een zogenoemde 'stopgap' voorgesteld, een stoplap. Die kreeg onvoldoende steun. Het is nog de vraag wat er nu gaat gebeuren.

8 uur geleden
Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

8 uur geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

9 uur geleden