Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: steun voor Israël onwrikbaar

Biden: steun voor Israël onwrikbaar

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden blijft toegewijd aan bondgenoot Israël en aan de vrijlating van de gijzelaars die nog worden vastgehouden in de Gazastrook. Dat zegt de Amerikaanse president zondagavond (plaatselijke tijd) in een boodschap voor de joodse feestdag Pesach.

"Mijn toewijding aan de veiligheid van het Joodse volk, de veiligheid van Israël en zijn bestaansrecht als onafhankelijke Joodse staat is ijzersterk", zei Biden in een verklaring.

Maandagavond begint de viering van Pesach, die de bevrijding van de Joden uit de Egyptische slavernij herdenkt. Bij de Hamas-aanval op 7 oktober werden talloze mensen gegijzeld en vanuit Israël meegenomen naar de Gazastrook. Tot een paar weken geleden ging Israël ervan uit dat iets minder dan 100 van de 130 overgebleven gijzelaars nog in leven waren. Sindsdien wordt echter gevreesd dat aanzienlijk meer van hen al dood zijn.

"Dit Pesach valt bijzonder zwaar voor de families van de gijzelaars die proberen de geest van de feestdag te eren - een verhaal waarin vrijheid centraal staat - terwijl hun dierbaren in gevangenschap blijven", zei Biden.

Bidens regering werkt naar eigen zeggen "de klok rond" om de bevrijding van de gijzelaars te bewerkstelligen en een "onmiddellijk en langdurig staakt-het-vuren" in Gaza te realiseren. "We zullen blijven werken aan een tweestatenoplossing die gelijke veiligheid, welvaart en duurzame vrede biedt voor Israëliërs en Palestijnen", zei Biden.

De onderhandelingen, waarbij voornamelijk door de VS, Qatar en Egypte wordt bemiddeld, hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Meer uit Buitenland

Biden: offensief van Israël in Gaza is geen genocide

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden ontkent dat het Israëlische offensief in Gaza genocidaal is. "Wat er gebeurt is geen genocide, dat verwerpen wij", zei hij maandag in het Witte Huis tijdens een evenement van de Jewish American Heritage Month.

3 uur geleden
Zelensky: hulp uit het Westen bij versterken luchtafweer is traag

KYIV (ANP/DPA) - Volgens Volodymyr Zelensky heeft Oekraïne dringend meer luchtafweersystemen en straaljagers nodig, maar "mist het vrije Westen snelheid in deze twee kwesties". Dat zei de Oekraïense president maandag in zijn dagelijks videotoespraak.

5 uur geleden
Separatisten Nieuw-Caledonië weigeren barricades te verwijderen

NOUMEA (ANP/AFP) - De internationale luchthaven van het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is maandag gesloten gebleven, omdat separatisten weigerden de wegversperringen op te heffen die de Pacifische archipel al een week lang lamleggen. Frankrijk had meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld. Tevergeefs dus.

7 uur geleden
Schip dat brug in Baltimore vernielde naar haven gesleept

BALTIMORE (ANP/AFP) - Het vrachtschip dat bijna twee maanden geleden tegen een brug in de Amerikaanse stad Baltimore aanvoer, is maandag weer vlotgetrokken en terug naar de haven gesleept.

8 uur geleden
Witte Huis: Iraanse president Raisi had bloed aan zijn handen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De zondag bij een helikoptercrash omgekomen Iraanse president Ebrahim Raisi had "bloed aan zijn handen", omdat hij extremistische groeperingen in de regio steunde. Dat zei de Witte Huis-woordvoerder op het gebied van nationale veiligheid John Kirby.

9 uur geleden
Iran houdt verkiezingen op 28 juni voor opvolger dode Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran houdt op 28 juni nieuwe presidentsverkiezingen, melden staatsmedia. De verkiezingen zijn noodzakelijk na de dood van president Ebrahim Raisi en zijn gevolg bij een helikoptercrash. "De verkiezingskalender werd goedgekeurd tijdens de bijeenkomst van de hoofden van de rechterlijke macht, de regering en het parlement", aldus de staatstelevisie.

10 uur geleden
Ex-fixer Cohen bekent in rechtszaal Trump te hebben bestolen

NEW YORK (ANP/RTR) - Donald Trumps voormalige fixer Michael Cohen heeft in de rechtszaal bekend dat hij geld heeft gestolen van het bedrijf van de voormalige Amerikaanse president. Cohen is een belangrijke getuige van de aanklagers in het zwijggeldproces waarin Trump is verwikkeld.

10 uur geleden