Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden spreekt zondag met Nationale Veiligheidsraad over Oekraïne

Biden spreekt zondag met Nationale Veiligheidsraad over Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering heeft haar waarschuwing herhaald over een Russische aanval op Oekraïne. De veiligheidsadviseurs van de Amerikaanse president Joe Biden blijven ervan uitgaan dat "Rusland op elk moment een aanval op Oekraïne kan lanceren", aldus het Witte Huis. Biden bespreekt zondag de situatie met de Nationale Veiligheidsraad, een adviesorgaan van de president.

De Amerikaanse president werd geïnformeerd over de gesprekken van vicepresident Kamala Harris met bondgenoten tijdens een veiligheidsconferentie in München. Biden zei vrijdag dat hij ervan uitging dat Moskou in de nabije toekomst een aanval op Oekraïne en zijn hoofdstad Kiev plant. In München sprak Harris over een "draaiboek van Russische agressie" en dreigde Moskou met massale sancties.

De strategische nucleaire strijdkrachten van Rusland hebben zaterdag oefeningen gehouden onder toezicht van president Vladimir Poetin. Washington beschuldigde de Russische troepen die zich nabij de grens met Oekraïne hadden verzameld van een opmars. Ze zouden "klaar om toe te slaan" zijn.

Kiev en Moskou hebben elkaar beschuldigd van nieuwe beschietingen bij de grens. Frankrijk en Duitsland riepen hun burgers in Oekraïne op het land te verlaten. De Amerikaanse minister Lloyd Austin van Defensie zei dat Russische troepen optrekken richting de grens. "We hopen dat hij (Poetin) een stap terug doet van de rand van het conflict", aldus Austin tijdens een persconferentie in Litouwen.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse pier voor hulpgoederen weer verbonden aan kust Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft een in moeilijkheden verkerende drijvende pier opnieuw aan de kust van de Gazastrook bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van Amerikaanse functionarissen. De pier was onlangs tijdelijk verwijderd van de kust om de slechte omstandigheden op zee.

3 uur geleden
Laatste rivaal Rutte maakt zich op om weg naar NAVO vrij te maken

BRUSSEL/BOEKAREST (ANP) - De Roemeense president Klaus Iohannis laat donderdag weten of hij de leiding over de NAVO aan demissionair premier Mark Rutte laat. Als Iohannis zich terugtrekt uit de race - zoals iedereen verwacht - en de Nederlander steunt, staat niets Rutte meer in de weg om NAVO-secretaris-generaal te worden.

4 uur geleden
Stroomvoorziening in Ecuador nagenoeg hersteld

QUITO (ANP/RTR) - In Ecuador komt de stroomvoorziening geleidelijk weer op gang na een landelijke stroomstoring die ongeveer vier uur duurde, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. Inmiddels heeft zo'n 95 procent van de Ecuadoranen weer stroom.

4 uur geleden
Oxfam: meer klimaatvluchtelingen door droogte en overstromingen

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd slaan steeds meer mensen op de vlucht door klimaatgerelateerde rampen, zoals overstromingen en extreme droogte. Volgens een overzicht dat Oxfam Novib donderdag op Wereldvluchtelingendag publiceerde, is het aantal klimaatvluchtelingen in de tien zwaarst getroffen landen meer dan verdubbeld in tien jaar tijd.

7 uur geleden
Heel Ecuador zit zonder stroom

QUITO (ANP/RTR) - Ecuador is getroffen door een landelijke stroomstoring, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. De autoriteiten werken aan een oplossing van het probleem.

7 uur geleden
Dodental onder deelnemers hadj opgelopen

MEKKA (ANP/AFP) - Het aantal sterfgevallen tijdens de hadj in Saudi-Arabië is opgelopen tot boven de negenhonderd. Deelnemers van de pelgrimstocht hebben dit jaar te maken met zeer hoge temperaturen en die hitte is honderden mensen fataal geworden.

10 uur geleden
Poetin aangekomen in Vietnam

HANOI (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is aangekomen in Vietnam, melden Russische persbureaus. Hij bezoekt het Zuidoost-Aziatische land voor het eerst sinds 2017 om de banden aan te halen.

10 uur geleden