Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden spreekt zondag met Nationale Veiligheidsraad over Oekraïne

Biden spreekt zondag met Nationale Veiligheidsraad over Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering heeft haar waarschuwing herhaald over een Russische aanval op Oekraïne. De veiligheidsadviseurs van de Amerikaanse president Joe Biden blijven ervan uitgaan dat "Rusland op elk moment een aanval op Oekraïne kan lanceren", aldus het Witte Huis. Biden bespreekt zondag de situatie met de Nationale Veiligheidsraad, een adviesorgaan van de president.

De Amerikaanse president werd geïnformeerd over de gesprekken van vicepresident Kamala Harris met bondgenoten tijdens een veiligheidsconferentie in München. Biden zei vrijdag dat hij ervan uitging dat Moskou in de nabije toekomst een aanval op Oekraïne en zijn hoofdstad Kiev plant. In München sprak Harris over een "draaiboek van Russische agressie" en dreigde Moskou met massale sancties.

De strategische nucleaire strijdkrachten van Rusland hebben zaterdag oefeningen gehouden onder toezicht van president Vladimir Poetin. Washington beschuldigde de Russische troepen die zich nabij de grens met Oekraïne hadden verzameld van een opmars. Ze zouden "klaar om toe te slaan" zijn.

Kiev en Moskou hebben elkaar beschuldigd van nieuwe beschietingen bij de grens. Frankrijk en Duitsland riepen hun burgers in Oekraïne op het land te verlaten. De Amerikaanse minister Lloyd Austin van Defensie zei dat Russische troepen optrekken richting de grens. "We hopen dat hij (Poetin) een stap terug doet van de rand van het conflict", aldus Austin tijdens een persconferentie in Litouwen.

Meer uit Buitenland

1500 mensen in Noordoost-Spanje geëvacueerd vanwege bosbrand

ZARAGOZA (ANP/DPA/AFP) - Door een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n 1500 mensen hun huis moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. In de regio bestrijden zo'n 300 brandweerlieden het vuur.

1 uur geleden
Auteur Salman Rushdie aan de beterende hand

CHAUTAUQUA (ANP/RTR) - Het gaat de goede kant op met de gezondheid van de neergestoken auteur Salman Rushdie. Zijn literair agent laat dat zondag weten.

4 uur geleden
Oekraïne: Russen in de problemen bij zuidelijke stad Cherson

KIEV (ANP/AFP) - Volgens Oekraïne komen de Russische bezetters steeds meer in de problemen bij Cherson, een grote stad in het zuiden die de Russen konden veroveren door de rivier Dnjepr over te steken. Inmiddels zijn alle bruggen daar door de Oekraïense strijdkrachten beschadigd.

5 uur geleden
Amerikaanse parlementariërs bezoeken Taiwan

TAIPEI (ANP) - Een delegatie van Amerikaanse parlementariërs is zondag in Taiwan gearriveerd voor ontmoetingen met hoge Taiwanese functionarissen. Het tweedaagse bezoek komt kort na het spraakmakende bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

6 uur geleden
Politie onderzoekt bedreiging van J.K. Rowling na Rushdie-tweet

GLASGOW (ANP) - De Schotse politie onderzoekt een onlinebedreiging tegen Harry Potter-auteur J.K. Rowling na haar tweet over de aanval op collega-schrijver Salman Rushdie.

7 uur geleden
Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

OSLO (ANP/AFP) - Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier, dat vorig jaar nog voor de Nederlandse kust zwom, werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd haar in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Freya zelf zou overmatig stress ervaren door alle belangstelling.

7 uur geleden
Tientallen doden door brand in kerk in Caïro

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand in een kerk in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Volgens kerkelijke autoriteiten zijn zeker 41 doden te betreuren. Ook zouden er rond de vijftig gewonden zijn. De meeste slachtoffers waren kinderen.

7 uur geleden