Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden rouwt met bevolking Uvalde mee na schietpartij op school

Biden rouwt met bevolking Uvalde mee na schietpartij op school

UVALDE(ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden probeerde zondag families in Uvalde in Texas te troosten na de schietpartij op een lokale basisschool waarbij negentien jonge kinderen en twee leraren omkwamen.

De president en first lady Jill Biden veegden tranen weg toen ze gedenktekens bezochten op de Robb Elementary School. Ze legden witte rozen bij het schoolbord in het lokaal waar de tragedie plaatsvond.

In de katholieke kerk in Uvalde woonden de Bidens, zelf katholiek, vervolgens een mis bij. De Bidens ontmoeten later op zondag nog families van de slachtoffers, overlevenden en hulpverleners, maar er is geen toespraak van een van hen gepland, aldus het Witte Huis.

Wapenwetten

De schietpartij in Uvalde heeft wapenbeheersing opnieuw bovenaan de politieke agenda in het land gezet, ruim vijf maanden voor de tussentijdse verkiezingen in november. De Democraat Biden heeft herhaaldelijk opgeroepen tot ingrijpende hervormingen van de Amerikaanse wapenwetten, maar is niet bij machte geweest om massale schietpartijen te stoppen of de Republikeinen ervan te overtuigen dat strengere wapenwetgeving bloedvergieten kan voorkomen.

Het bezoek aan Texas is alweer Bidens derde reis als president naar de plaats van een massaschietpartij. Eerder deze maand bezocht hij nog Buffalo, in de staat New York, waar een blanke schutter tien zwarte mensen had doodgeschoten in een supermarkt.

Greg Abbott

Biden werd zondag vergezeld door onder anderen de gouverneur van Texas, Greg Abbott, een Republikein die tegen nieuwe wapenbeperkingen is. Abbott werd met boegeroep ontvangen. "We hebben hulp nodig, gouverneur Abbott", riepen sommigen in de menigte. Anderen schreeuwden: "Schaam je, Abbott!"

Vooraanstaande Republikeinen, zoals de Amerikaanse senator Ted Cruz uit Texas, voormalig president Donald Trump en gouverneur Abbott hebben na het bloedbad in Uvalde oproepen voor strengere wapenwetten al afgewezen. In plaats daarvan stellen ze voor te investeren in geestelijke gezondheidszorg en de veiligheid op scholen te verbeteren, bijvoorbeeld door het personeel op school te bewapenen.

Meer uit Buitenland

Partijen regeringscoalitie Duitsland kelderen verder in peiling

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De drie partijen van de Duitse regeringscoalitie hebben samen nog de steun van 37 procent van de ondervraagden in een opiniepeiling voor Bild am Sonntag. Dit is het laagste percentage in opiniepeilingen sinds de regering van bondskanselier Olaf Scholz in september 2021 aantrad.

19 minuten geleden
CNN: nieuwe Oekraïense doorbraak aan zuidelijke frontlijn

VERBOVE (ANP) - De Oekraïense troepen hebben bij de frontlijn in het zuiden van het land opnieuw een doorbraak geforceerd, zegt de Oekraïense generaal die het offensief leidt tegen de Amerikaanse zender CNN. De Oekraïners zouden bij het dorp Verbove zijn doorgebroken "en nog verder oprukken".

34 minuten geleden
Hongaarse buitenlandminister spreekt Russische collega bij VN

NEW YORK (ANP/DPA) - De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto heeft in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York zijn Russische collega Sergej Lavrov gesproken. Hij vindt "dat het beter zou zijn, wanneer meer westerse politici in gesprek gaan met Russische, want dan zou er meer hoop op beëindiging van de oorlog in Oekraïne zijn".

1 uur geleden
Frankrijk arresteert Rwandese oud-bestuurder voor genocide 1994

PARIJS (ANP/AFP) - Een prominente voormalige Rwandese bestuurder is in Frankrijk gearresteerd voor zijn rol in de genocide in Rwanda van 1994. Bronnen zeggen tegen het Franse persbureau AFP dat Pierre Kayondo dinsdag is aangehouden en dat hij is aangeklaagd voor medeplichtigheid bij genocide en voor misdaden tegen de menselijkheid.

2 uur geleden
Kyiv: seniore marinecommandanten getroffen bij aanval Sebastopol

SEBASTOPOL (ANP/AFP) - Bij de raketaanval op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot zijn volgens Oekraïne vrijdag tientallen Russen omgekomen en gewond geraakt, "inclusief hooggeplaatste marinecommandanten". De Oekraïense krijgsmacht zegt dat er op het moment van inslag een bijeenkomst van de leiding van de marine bezig was in het hoofdkwartier in Sebastopol, de grootste stad op de Krim.

3 uur geleden
Berlijn roept klimaatdemonstranten op marathon niet te verstoren

BERLIJN (ANP/DPA) - De burgemeester van Berlijn heeft klimaatdemonstranten opgeroepen de marathon van zondag in zijn stad niet te verstoren. De groep Letzte Generation (laatste generatie) heeft acties aangekondigd, maar volgens burgemeester Kai Wegner zitten de inwoners van de Duitse hoofdstad daar niet op te wachten. "Het zal veel Berlijners heel boos maken."

4 uur geleden
Zuid-Koreaanse oppositieleider stopt hongerstaking na 24 dagen

SEOUL (ANP) - De belangrijkste oppositieleider van Zuid-Korea heeft zaterdag zijn hongerstaking na 24 dagen beëindigd, meldt een woordvoerder van zijn partij aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Lee Jae-myung, de leider van de sociaalliberale Democratische Partij van Korea, werd deze week opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van uitdroging en duizeligheid. De dokters vroegen hem om te stoppen met de hongerstaking, omdat die zijn gezondheid ernstig kon schaden. Daar ging Lee uiteindelijk mee akkoord.

5 uur geleden