Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden roept Senaat op snel in te stemmen met coronasteunpakket

Biden roept Senaat op snel in te stemmen met coronasteunpakket

WASHINGTON (ANP/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Senaat opgeroepen zijn steunpakket ter waarde van 1900 miljard dollar aan extra coronanoodsteun snel goed te keuren. Het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten een krappe meerderheid hebben, stemde zaterdag al in met het pakket.

"We hebben geen tijd te verliezen", zei Biden in een korte toespraak in het Witte Huis. "De mensen in dit land hebben veel te lang te veel geleden. Als we nu besluitvaardig, snel en moedig handelen, kunnen we dit virus eindelijk voor zijn, en eindelijk onze economie weer op gang brengen."

Biden en de Democraten proberen de noodsteun zonder hulp van de Republikeinen door het Congres te loodsen. Met het Amerikaanse reddingsplan zouden vaccins en medische voorraden moeten worden betaald. Ook wordt het geld gebruikt voor een nieuwe ronde van financiële noodhulp aan huishoudens, kleine bedrijven en nationale en lokale overheden.

De Republikeinen, die eerdere coronasteunmaatregelen op hoofdlijnen hebben gesteund, vinden dat veel van het huidige pakket niet nodig is. Slechts 9 procent van het nieuwste steunpakket zou volgens hen direct gebruikt worden voor de bestrijding van het virus.

In de Senaat, waar zowel de Republikeinen als de Democraten 50 zetels hebben, zal mogelijk vicepresident Kamala Harris een doorslaggevende stem uit moeten brengen om het steunpakket er doorheen te krijgen. De Democraten willen dat Biden voor half maart zijn handtekening onder de wet zet, wanneer de verhoogde werkloosheidsuitkeringen en andere steunmaatregelen komen te vervallen.

Meer uit Buitenland

Poetin spreekt met interim-president Iran

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft telefonisch gesproken met Mohammad Mokhber, de maandag aangetreden interim-president van Iran. Mokhber heeft de taken overgenomen van de overleden president Ebrahim Raisi.

57 seconden geleden
Aanklager ICC vraagt arrestatiebevel voor Netanyahu en Hamas-top

DEN HAAG (ANP) - De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) Karim Khan vraagt om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders.

29 minuten geleden
China ziet geen veranderingen met komst nieuwe president Taiwan

BEIJING (ANP/AFP) - China ziet geen veranderingen wat Taiwan betreft nu daar een nieuwe president aan de macht is. "Het verandert niets aan het historische en juridische feit dat beide zijden van de Straat van Taiwan tot één China behoren", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

1 uur geleden
Israël wil grondoffensief in Rafah verder uitbreiden

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël is nog altijd van plan het grondoffensief in Rafah verder uit te breiden. De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft dat gezegd tegen de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan, die in Israël is.

2 uur geleden
Oud-president Zuid-Afrika mag toch niet meedoen aan verkiezingen

JOHANNESBURG (ANP/RTR) - De Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma mag toch niet meedoen aan de parlementsverkiezingen. Het constitutionele hof heeft dat maandag besloten, nadat een lagere rechtbank Zuma's deelname vorige maand juist had goedgekeurd na een eerdere uitsluiting door de kiescommissie.

2 uur geleden
Leider Iran kondigt rouwperiode aan en kiest interim-president

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft vijf dagen van nationale rouw aangekondigd na de dood van president Ebrahim Raisi. Ook heeft hij zijn condoleances overgebracht aan het Iraanse volk en een tijdelijke opvolger voor Raisi aangewezen.

3 uur geleden
Poetin prijst omgekomen Iraanse president Raisi

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi een "bijdrage van onschatbare waarde" heeft geleverd aan de betrekkingen tussen hun landen. Raisi was volgens hem een "voortreffelijk politicus" wiens leven was gewijd aan het dienen van Iran.

3 uur geleden