Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden roept noodtoestand uit in Texas om vrieskou

Biden roept noodtoestand uit in Texas om vrieskou

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft de noodtoestand afgekondigd voor de staat Texas, waar extreem winterweer al dagen voor problemen zorgt. Rampendienst FEMA maakte bekend dat Biden de benodigde verklaring heeft ondertekend, waardoor federale noodsteun vrijkomt voor de staat.

In Texas heeft de vrieskou voor grote problemen gezorgd voor onder meer de stroom- en watervoorziening. Circa twee miljoen huishoudens kregen afgelopen week te maken met stroomuitval. In veel gebieden hebben bovengrondse elektriciteitskabels het begeven door ijs. Vrijdag leek dat euvel grotendeels weer te zijn verholpen.

Veel Texanen hebben nu echter geen toegang meer tot stromend water, doordat de leidingen zijn bevroren. Ook zijn door de stroomstoringen van de afgelopen dagen de waterzuiveringsinstallaties op veel plaatsen uitgeschakeld. Dertien van de bijna dertig miljoen inwoners van de zuidelijke staat hebben daarom het dringende advies gekregen hun water eerst te koken. Ook in andere door het winterweer getroffen staten in het zuiden van de Verenigde Staten zijn problemen met de watervoorziening gemeld.

Hersteloperaties

Met het federale geld vanuit Washington kunnen onder andere tijdelijke huisvesting, reparaties aan woningen en goedkope leningen worden bekostigd. Rampenbestrijdingsdienst FEMA stuurde eerder al noodgeneratoren, diesel, water en dekens naar de staat.

De dienst heeft een functionaris benoemd om de noodmaatregelen en hersteloperaties in getroffen gebieden te coördineren. Gevreesd wordt dat het extreme winterweer op zijn minst twintig mensen in Texas het leven heeft gekost.

Meer uit Buitenland

Poolse krant: raket die Pools dorp raakte was Oekraïens

WARSCHAU (ANP/RTR) - De raket die vorig jaar een Pools dorp raakte met twee doden tot gevolg, was Oekraïens. Dat is volgens de Poolse krant Rzeczpospolita bevestigd door experts in Polen. Oekraïne heeft tot dusver ontkend dat een van zijn raketten in de NAVO-lidstaat is neergekomen.

44 minuten geleden
Duitse politiebond is tegen grenscontroles bij Polen en Tsjechië

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politievakbond GdP vindt het niet verstandig om weer vaste controles in te voeren aan de grens met Polen en Tsjechië. De bond reageert daarmee op uitspraken van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser, die het toezicht wil aanscherpen in de strijd tegen mensensmokkel. Volgens haar woordvoerder zijn extra politiecontroles een optie.

45 minuten geleden
Kapitein cruiseschip krijgt 5 jaar cel voor fatale botsing Donau

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De kapitein van een cruiseschip dat in 2019 betrokken was bij een dodelijke aanvaring op de Donau in Boedapest, is veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf. Er vielen 27 doden toen het schip in de Hongaarse hoofdstad tegen een rondvaartboot botste. Het was de grootste ramp in een halve eeuw op de Donau.

1 uur geleden
Zeker twintig doden bij explosie brandstofopslag Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - De explosie op maandag in een brandstofopslag in Nagorno-Karabach heeft aan zeker twintig mensen het leven gekost. Nog eens 290 mensen zijn gewond geraakt, van wie een deel in levensgevaar is, zeggen de Armeense autoriteiten in het gebied. In Nagorno-Karabach zijn ruim 13.000 mensen op de vlucht geslagen en naar Armenië getrokken.

2 uur geleden
Oekraïne: 26 van 38 Russische drones neergehaald

KYIV (ANP/AFP) - Rusland heeft in de nacht van maandag op dinsdag 38 drones ingezet voor aanvallen op Oekraïne. De meeste zouden zijn neergehaald, maar toch werd de voor de graanexport belangrijke havenstad aan de Donau Izmajil opnieuw getroffen, meldt de Oekraïense luchtmacht.

3 uur geleden
Rusland en VS beschuldigen elkaar van onrust Nagorno-Karabach

WASHINGTON/MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en de VS hebben elkaar beschuldigd van het veroorzaken van instabiliteit rond Nagorno-Karabach. Maandag zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland een onbetrouwbare bondgenoot was voor Armenië. De Russische ambassadeur in de VS noemt die uitspraken "schandelijk" en zegt dat de VS alleen maar Rusland willen beschadigen.

3 uur geleden
Thaise protestleider krijgt vier jaar cel om majesteitsschennis

BANGKOK (ANP/AFP) - Een Thaise rechtbank heeft dinsdag een van de leidende figuren in de door jongeren geleide pro-democratische protestbeweging in het land tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij de koning zou hebben beledigd.

4 uur geleden