Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden roept Amerikanen in Oekraïne op onmiddellijk te vertrekken

Biden roept Amerikanen in Oekraïne op onmiddellijk te vertrekken

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft Amerikanen in Oekraïne in een tv-interview met NBC News opgeroepen het land onmiddellijk te verlaten. De situatie in Oekraïne zou volgens Biden "snel gek kunnen worden". Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat het burgers in Oekraïne niet kan evacueren als Rusland het land binnenvalt.

Biden zegt in het interview dat "we hier niet te maken hebben met een terroristische organisatie, maar met een van de grootste legermachten ter wereld". Het leger van de VS kan Amerikaanse burgers volgens hem dan ook niet te hulp schieten als zij Oekraïne willen ontvluchten. "Het wordt een wereldoorlog als Amerikanen en Rusland op elkaar beginnen te schieten", aldus de president.

Zijn opmerkingen sluiten aan bij het aangepaste reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat er sinds donderdag voor waarschuwt dat de consulaire hulpverlening in Oekraïne "zwaar getroffen" wordt als Rusland het land binnenvalt. Ook hulp bij evacuatie wordt daardoor "onmogelijk", meldt het ministerie.

Voor Nederlanders in Oekraïne geldt nog altijd een oranje reisadvies. Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Oekraïne wel op om zich af te vragen of hun verblijf "echt noodzakelijk is".

Meer uit Buitenland

Noord-Korea wil niets weten van Zuid-Koreaans aanbod

PYONGYANG (ANP/AFP/RTR) - Noord-Korea heeft geen oren naar het voorstel van Seoul om de ontwikkeling van kernwapens stil te leggen in ruil voor economische steun. Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, heeft het voorstel van de zuiderburen vrijdag "absurd" genoemd.

34 minuten geleden
Verdachten vast voor moord in 2018 op bejaarde crimineel Bulger

HAZELTON (ANP/RTR) - De politie heeft drie verdachten geïdentificeerd voor de moord op de beruchte crimineel James 'Whitey' Bulger, die in 2018 op 89-jarige leeftijd in een zwaarbeveiligde gevangenis werd vermoord. Twee van de mannen zitten momenteel vast, één voormalige gevangene is opnieuw gearresteerd vanwege de moord op de voormalige FBI-informant.

1 uur geleden
Rechter staat open voor delen document rond huiszoeking Trump

PALM BEACH (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse rechter staat open voor het delen van het FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump, mits het daar speciaal voor is aangepast. Het ministerie van Justitie krijgt een week om de gewijzigde versie in te dienen bij rechter.

5 uur geleden
Vrees voor veiligheid centrale Zaporizja bij topoverleg in Lviv

LVIV (ANP/DPA/RTR/AFP) - De deelnemers aan het topoverleg in de Oekraïense stad Lviv vrezen voor de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en VN-chef António Guterres spraken hun zorgen uit in gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

7 uur geleden
EU weet ruzie Servië en Kosovo nog niet te bezweren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie slaagt er nog niet in het hoogopgelopen conflict tussen Servië en Kosovo te sussen. Crisisoverleg in Brussel met de premiers van de beide Balkanlanden heeft geen overeenstemming gebracht, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na afloop.

8 uur geleden
Paus sluit onderzoek naar 'aanrandende' kardinaal uit

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus heeft een formeel kerkelijk onderzoek naar een aanklacht tegen de Canadese kardinaal Marc Ouellet wegens aanranding uitgesloten. De paus verklaarde dat er onvoldoende basis is voor zo'n onderzoek, meldt het Vaticaan.

10 uur geleden
Zelenski ziet bezoek van Erdogan als krachtige steunbetuiging

LVIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski omschrijft het bezoek van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan aan zijn land als een "krachtige steunbetuiging van zo'n machtig land". Het is de eerste keer dat Erdogan in Oekraïne is sinds de Russische invasie.

10 uur geleden