Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden roemt Oekraïense onafhankelijkheid op feestdag

Biden roemt Oekraïense onafhankelijkheid op feestdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag op de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag opnieuw zijn steun aan Oekraïne uitgesproken. Naast een felicitatie stelt hij dat deze dag niet alleen viering van het verleden is, maar ook bevestigt dat "Oekraïne met trots een soevereine en onafhankelijke natie blijft en zal blijven".

De president meldt via een verklaring dat Oekraïners de wereld inspireren met hun "buitengewone moed en toewijding aan vrijheid". De Russische invasie in het land duurt op de dag van de onafhankelijkheid precies een half jaar. Volgens Biden hebben Oekraïners de afgelopen periode bewezen "resoluut en sterk" tegenover Rusland te staan.

Biden erkent dat de feestdag, waarop de afscheiding van de Sovjet-Unie in 1991 wordt gevierd, dit jaar "bitterzoet" is vanwege de duizenden doden die tijdens de oorlog zijn gevallen en de miljoenen mensen die vanwege het geweld zijn gevlucht. "Maar zes maanden van meedogenloze aanvallen hebben de trots van de Oekraïners op zichzelf, hun land en de onafhankelijkheid alleen maar versterkt."

Om Oekraïne te helpen in de strijd voor soevereiniteit, sturen de Verenigde Staten opnieuw wapenhulp. Dit pakket ter waarde van 2,98 miljard dollar (3 miljard euro) is het grootste dat Oekraïne van de Amerikanen ontvangt sinds het begin van de oorlog. Biden heeft de steun woensdag in zijn verklaring officieel aangekondigd, nadat regeringsfunctionarissen het nieuws eerder al hadden gemeld.

Meer uit Buitenland

EU trekt ultieme strafprocedure in nu Polen rechtstaat versterkt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is van plan de ultieme strafprocedure die tegen Polen loopt te laten vallen. De nieuwe regering in Warschau heeft de aangetaste rechtstaat zo versterkt dat er geen reden meer is voor de strafprocedure, oordeelt de Europese Commissie.

1 uur geleden
Man roept op tot vertrek Netanyahu tijdens herdenking Holocaust

JERUZALEM (ANP/DPA) - Een man heeft in Israël een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers van de Holocaust verstoord door op te roepen tot het vertrek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, melden media in het land. De krant Haaretz schrijft dat de premier toen op het punt stond een krans te leggen.

1 uur geleden
Minstens kwart Europarlementariërs heeft betaalde bijbaan

BRUSSEL (ANP) - Een kwart van de Europarlementariërs heeft bijverdiensten naast het salaris en aanvullende vergoedingen. Het werkelijke percentage ligt vermoedelijk veel hoger, omdat iedere bijbaan die minder dan 5000 euro opbrengt ze niet hoeven te melden, zeggen de integriteitsactivisten van Transparency International (TI).

1 uur geleden
Vierde Israëlische militair overleden na raketaanval van Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een vierde Israëlische militair is overleden na een raketaanval van Hamas, meldt de Israëlische krijgsmacht. Van de tien gewonde militairen zouden er drie ernstig aan toe zijn. De aanval op de militairen vond plaats bij de grensovergang Kerem Shalom.

2 uur geleden
Slechts een kandidaat om opgestapte Schotse premier op te volgen

EDINBURGH (ANP) - John Swinney wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Schotland. Hij is de enige kandidaat die zich gemeld heeft om leider van de Schotse Nationale Partij (SNP) te worden en zal dus mogelijk de opvolger worden van Humza Yousaf als eerste minister.

2 uur geleden
VN-hulporganisatie UNRWA weigert vertrek uit Rafah

RAFAH (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verklaart Rafah niet te verlaten. Dit meldt de organisatie kort nadat Israël heeft opgeroepen tot het vertrek van burgers uit het oosten van de stad in de Gazastrook, wat mogelijk wijst op een groot grondoffensief in Rafah in de nabije toekomst.

3 uur geleden
Functionaris Hamas: evacuatie Rafah is gevaarlijke escalatie

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Israëlische oproep tot evacuatie in het oosten van Rafah is "een gevaarlijke escalatie die gevolgen zal hebben", meent Sami Abu Zuhri, een hoge functionaris van Hamas. Het verplaatsen van burgers is mogelijk een voorbode voor een Israëlisch grondoffensief in Rafah.

3 uur geleden