Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden ontmoet Saudische kroonprins volgende maand in Djedda

Biden ontmoet Saudische kroonprins volgende maand in Djedda

DJEDDA (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontmoet bij zijn bezoek aan Saudi-Arabië ook kroonprins Mohammed bin Salman. Het Witte Huis maakte dinsdag bekend dat Biden op 15 en 16 juli naar Djedda reist en dat een ontmoeting "te verwachten is". Dat is een breuk met Bidens eerdere harde toon richting Saudi-Arabië.

Vooral de ontmoeting met de kroonprins, die in de praktijk het land bestuurt, is zeer controversieel in de Verenigde Staten. Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden dat Bin Salman verantwoordelijk was voor de dood van de journalist Jamal Khashoggi. Als presidentskandidaat zei Biden nog Saudi-Arabië als een pariastaat te zien vanwege de moord op Khashoggi.

Maar nu heeft Biden Saudi-Arabië nodig. Door de Russische invasie in Oekraïne en de sancties die de Verenigde Staten daarna tegen Rusland hebben afgekondigd, is Biden op zoek naar andere energieleveranciers. Saudi-Arabië beschikt over grote gas- en olievoorraden en de Verenigde Staten hopen op een verhoging van de productie om de stijging van de energieprijzen tegen te gaan. Volgens een woordvoerder zal Biden zeker de energie- en voedselzekerheid bespreken, maar komt de moord op Khashoggi ook ter sprake. Biden wil het verder hebben over mensenrechten, de vrede in Jemen en de positie van Iran in de regio.

De Amerikaanse president vliegt direct door vanuit Israël, waar hij spreekt met de Israëlische en Palestijnse leiders. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse president direct van Israël naar een Arabische staat vliegt die Israël niet erkent. Hij zal in Djedda ook een top bezoeken met landen uit de Golfregio en Egypte, Irak en Jordanië.

Meer uit Buitenland

Frankrijk houdt Israël verantwoordelijk voor blokkade hulp Gaza

PARIS (ANP/AFP) - Israël is "overduidelijk" verantwoordelijk voor de blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook en "de onrechtvaardige toestand" daar, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné. De bewindsman vaart uit tegen Israël in een vraaggesprek met de krant Le Monde.

1 uur geleden
Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

5 uur geleden
Biden hoopt op staakt-het-vuren in Gaza als ramadan begint

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden hoopt op een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas tegen de tijd dat de vastenmaand ramadan begint. "We werken er echt hard aan. We zijn er nog niet", zei hij vrijdag tegen verslaggevers toen hij het Witte Huis verliet. Afhankelijk van de islamitische maankalender begint de ramadan op 10 of 11 maart.

8 uur geleden
VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

14 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

14 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

15 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

17 uur geleden