Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden ontmoet Oekraïense ministers in Polen

Biden ontmoet Oekraïense ministers in Polen

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zaterdag twee Oekraïense ministers ontmoet in Warschau, op de laatste dag van zijn bezoek aan Polen. Dat gebeurde tijdens een overleg tussen de defensie- en buitenlandministers van Oekraïne en de Verenigde Staten.

Biden zat tijdens de ontmoeting aan tafel met zijn ministers Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) en Lloyd Austin (Defensie). Tegenover hen zaten de Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba en defensieminister Oleksii Reznikov. Koeleba zag Biden ruim een maand geleden nog in Washington, twee dagen voordat de oorlog in Oekraïne begon.

De VS deden extra toezeggingen voor de veiligheid van Oekraïne, zei Koeleba na afloop van de gesprekken tegen journalisten. Het zou gaan om verdere ontwikkeling van de samenwerking op defensiegebied tussen de twee landen.

Opvangcentrum

Na dit overleg werd Biden ontvangen door de Poolse president Andrzej Duda voor overleg over de oorlog in Oekraïne. Blinken en Austin zijn daar ook bij, evenals hun Poolse collega's Zbigniew Rau (Buitenlandse Zaken) en Mariusz Blaszczak (Defensie).

Biden is in Polen om te laten zien dat de Verenigde Staten toegewijd zijn aan de bescherming van andere NAVO-landen, aldus het Witte Huis eerder. De reis wordt na besprekingen met Poolse leiders en een bezoek aan een opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen afgerond met een toespraak.

Amerikaanse troepen

De president bezocht vrijdag Amerikaanse troepen die zijn gestationeerd in Polen, niet ver van de grens met Oekraïne. Eerder deze week was Biden in Bussel voor bijeenkomsten van de NAVO, Europese Unie en G7. Die gingen met name over de situatie in Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

4 minuten geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

2 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

3 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

5 uur geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

6 uur geleden
Zondag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten

LONDEN (ANP) - 21 juli, afgelopen zondag, is de warmste dag ooit geregistreerd. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg 17,09 graden. Dat komt dinsdag naar voren uit de dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

6 uur geleden
Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

7 uur geleden