Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden ontmoet Oekraïense ministers in Polen

Biden ontmoet Oekraïense ministers in Polen

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zaterdag twee Oekraïense ministers ontmoet in Warschau, op de laatste dag van zijn bezoek aan Polen. Dat gebeurde tijdens een overleg tussen de defensie- en buitenlandministers van Oekraïne en de Verenigde Staten.

Biden zat tijdens de ontmoeting aan tafel met zijn ministers Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) en Lloyd Austin (Defensie). Tegenover hen zaten de Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba en defensieminister Oleksii Reznikov. Koeleba zag Biden ruim een maand geleden nog in Washington, twee dagen voordat de oorlog in Oekraïne begon.

De VS deden extra toezeggingen voor de veiligheid van Oekraïne, zei Koeleba na afloop van de gesprekken tegen journalisten. Het zou gaan om verdere ontwikkeling van de samenwerking op defensiegebied tussen de twee landen.

Opvangcentrum

Na dit overleg werd Biden ontvangen door de Poolse president Andrzej Duda voor overleg over de oorlog in Oekraïne. Blinken en Austin zijn daar ook bij, evenals hun Poolse collega's Zbigniew Rau (Buitenlandse Zaken) en Mariusz Blaszczak (Defensie).

Biden is in Polen om te laten zien dat de Verenigde Staten toegewijd zijn aan de bescherming van andere NAVO-landen, aldus het Witte Huis eerder. De reis wordt na besprekingen met Poolse leiders en een bezoek aan een opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen afgerond met een toespraak.

Amerikaanse troepen

De president bezocht vrijdag Amerikaanse troepen die zijn gestationeerd in Polen, niet ver van de grens met Oekraïne. Eerder deze week was Biden in Bussel voor bijeenkomsten van de NAVO, Europese Unie en G7. Die gingen met name over de situatie in Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

55 minuten geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

2 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

4 uur geleden
President Israël hamert op einde omstreden hervormingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische president Herzog heeft na massale protesten de regering opgeroepen meteen te stoppen met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Hij zei dat de veranderingen de eenheid van het Israëlische volk en daarmee de hele samenleving bedreigen.

4 uur geleden
Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

JERUZALEM (ANP) - Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.

8 uur geleden
Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar. Het was al illegaal om lachgas te produceren of te leveren als drug, maar het in bezit hebben ervan was dat nog niet.

11 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontslaat kritische defensieminister

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft defensieminister Yoav Gallant ontslagen, meldt het kantoor van de premier. Gallant had zaterdag in een televisietoespraak gezegd dat de door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus Gallant.

16 uur geleden