Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden nomineert vertrouweling als EU-ambassadeur

Biden nomineert vertrouweling als EU-ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn vertrouweling Mark Gitenstein genomineerd voor de post van ambassadeur bij de Europese Unie. De beoogde benoeming, die nog moet worden goedgekeurd door de Senaat in Washington, wordt in Brussel toegejuicht omdat er al maanden geen officiële EU-ambassadeur op post is. De EU en de VS spraken vorige maand op een top, de eerste sinds 2014, in Brussel af de banden aan te halen na een kille periode onder Bidens voorganger Donald Trump.

Op Twitter verwelkomt de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel de nominatie van Gitenstein door de president. "Er ligt een uitgebreide transatlantische en globale agenda voor ons. We hebben alle hens aan dek nodig en ik kijk ernaar uit met hem samen te werken."

De 74-jarige Gitenstein is advocaat en was tussen 2009 en 2012 ambassadeur in Roemenië, van waaruit zijn grootouders naar de VS emigreerden. Hij zat 18 jaar in de Senaatscommissie voor justitie, waar hij een hechte band kreeg met Biden. Die benoemde hem vorig jaar ook tot adviseur van zijn transitieteam na de door de Democraat gewonnen presidentsverkiezingen.

Meer uit Buitenland

Blinken: Israël moet meer doen om burgers in Gaza te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Israël gemaand meer te doen om burgers in Gaza te beschermen. Blinken zei donderdag dat er een kloof is tussen Israëls "intentie om burgers te beschermen en de daadwerkelijke resultaten die we zien."

47 minuten geleden
Schutter Las Vegas stuurde poederbrief naar andere universiteit

LAS VEGAS (ANP) - De man die woensdag drie mensen doodschoot op een universiteit in Las Vegas en een vierde persoon verwondde, stuurde vlak voor zijn daad 22 brieven naar andere universiteiten. De brieven werden onderschept voor bezorging. In minimaal één envelop werd wit poeder aangetroffen.

50 minuten geleden
Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

4 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

5 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

6 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

7 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

7 uur geleden