Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: nog niet toegekomen aan belletje met Chinese collega Xi

Biden: nog niet toegekomen aan belletje met Chinese collega Xi

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden is nog niet in staat geweest met zijn Chinese collega Xi Jinping te bellen sinds hij zitting heeft genomen in het Witte Huis. Volgens de onlangs beëdigde president is er gewoonweg nog geen bijzondere reden om met Xi te bellen. Biden beloofde eerder een ander soort relatie met China dan zijn voorganger Donald Trump onderhield.

"We hebben nog geen gelegenheid gehad om met elkaar te praten", zei Biden in een interview met CBS. "Er is geen reden om hem niet te bellen."

Biden voegde eraan toe dat hij Xi "vrij goed" kende na acht jaar als vicepresident onder Barack Obama te hebben gediend. "Ik heb waarschijnlijk meer tijd doorgebracht met Xi Jinping dan welke wereldleider ook", zei hij. Biden zei ook dat zijn benadering van China anders zal zijn dan die van voormalig president Trump en dat Xi dat weet. "We hoeven geen conflict te hebben, maar er zal extreme concurrentie zijn", aldus Biden. Hij herhaalde verder zijn eerdere opmerking dat Xi geen democratisch, met een kleine d, bot in zijn lijf heeft.

Poetin

Biden heeft sinds zijn aantreden op 20 januari met meerdere wereldleiders gesproken, onder wie de Russische president Vladimir Poetin, maar tot nu toe niet met Xi. De Chinese president was een van de laatste wereldleiders die Biden feliciteerde met zijn verkiezingsoverwinning.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ontweek maandag vragen over de kritiek van Biden op Xi en benadrukte de noodzaak om samen te werken. "De twee partijen moeten naar hetzelfde doel toewerken, zich richten op samenwerking, verschillen overwinnen en een gezonde, gestage ontwikkeling van de bilaterale banden bevorderen", zo klonk het.

Democratie en mensenrechten

Sinds de aanstelling van de regering-Biden is het hoogste niveau van communicatie tussen 's werelds grootste economieën een telefoongesprek tussen minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Chinese topdiplomaat Yang Jiechi op vrijdag geweest. Tijdens het gesprek hadden de twee diplomaten het over democratie en mensenrechten.

Biden heeft tot nu toe aangegeven de internationale druk op China over zijn mensenrechtenpraktijken te willen voortzetten, terwijl China herhaaldelijk heeft gezegd dat de twee landen moeten zoeken naar manieren voor samenwerking.

Meer uit Buitenland

UNHCR: Westen moet praten met Assad om terugkeer vluchtelingen

BEIROET (ANP) - Om mogelijk te maken dat Syrische vluchtelingen geleidelijk kunnen terugkeren naar hun land, zou de internationale gemeenschap volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in gesprek moeten gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Ivo Freijsen, vertegenwoordiger van UNHCR in Libanon, denkt dat een terugkeer voor veel Syriërs niet aan de orde is tot westerse landen met Assads regime spreken over betere omstandigheden in het door een oorlog verscheurde land.

27 minuten geleden
VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

39 minuten geleden
Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

TALLINN (ANP/DPA) - Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

3 uur geleden
Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet genoeg voorbereid op rampen

DEN HAAG (ANP) - Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

5 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na belagen vredessoldaten

BRUSSEL/OSLO (ANP) - De NAVO stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie.

6 uur geleden
Poetin: droneaanval op Moskou poging om angst te zaaien

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.

7 uur geleden
EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

7 uur geleden