
Biden: niet aanpakken wapenwetgeving is 'gewetenloos'
WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft Republikeinen in de Senaat donderdagavond (lokale tijd) opgeroepen om eindelijk iets te doen aan het vuurwapengeweld in de Verenigde Staten. Biden noemde het in een toespraak vanuit het Witte Huis "gewetenloos" dat een meerderheid van de Republikeinse senatoren strengere wapenwetgeving niet ondersteunt.
De president drong er onder meer op aan bij het Amerikaanse Congres om de verkoop van aanvalswapens aan particulieren te verbieden en om Amerikanen die een wapen willen aanschaffen vooraf grondiger te controleren. Volgens de Democraat moet op zijn minst de minimumleeftijd waarop Amerikanen een wapen kunnen kopen worden verhoogd van 18 naar 21 jaar. Ook wil hij dat wapenleveranciers niet langer beschermd worden tegen vervolging als mensen met hun wapens geweld plegen.
"Genoeg is genoeg. We kunnen het Amerikaanse volk niet opnieuw teleurstellen", zei Biden. "In godsnaam, hoeveel meer bloedbaden zijn we bereid te accepteren."
Biden gaf zijn toespraak naar aanleiding van de schietpartij in Uvalde in de staat Texas vorige week. De 18-jarige Salvador Ramos schoot op een basisschool negentien kinderen en twee leraren dood. Hij had kort daarvoor legaal twee aanvalsgeweren en munitie gekocht.
Als Democratische presidentskandidaat beloofde Biden strengere wapenwetgeving door te voeren om de tienduizenden jaarlijkse doden door vuurwapens in het land te verminderen. Biden en zijn partijgenoten hebben daar echter niet genoeg stemmen voor in het Congres. Dat ligt volgens de president deels aan de wapenlobby, die vooral in landelijke, dunbevolkte staten invloedrijk is. Die staten, waar wapenbezit wijdverbreid is, hebben een onevenredig grote vertegenwoordiging in de Amerikaanse Senaat, waar een meerderheid van 60 van de 100 stemmen nodig is om de meeste wetgeving aan te nemen.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten moeten wat soepeler omspringen met hun eigen wapen- en munitievoorraden zodat Oekraïne niet zonder komt te zitten, vindt NAVO-topman Mark Rutte. De VS houden de levering van onder meer beloofde, cruciale luchtverdedigingsmunitie tegen uit angst zelf tekort te komen.
46 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - Het debat over de zogenoemde Big Beautiful Bill van Donald Trump, loopt weer uit. Het Huis van Afgevaardigden had er officieel een uur voor vrijgemaakt, maar is al drie uur bezig. Dat komt onder meer door oppositieleider Hakeem Jeffries, die gebruikmaakt van zijn "magische minuut".
47 minuten geledenKORENEVO (ANP/RTR/AFP) - De Russische generaal Michaïl Goedkov, de tweede man van de marine, is omgekomen bij een Oekraïense luchtaanval. Dat bevestigt een Russische gouverneur na berichten van Russische en Oekraïense militaire bloggers.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Francesca Albanese, de speciaal rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden van de Verenigde Naties, heeft landen opgeroepen om de handelsbetrekkingen met Israël te verbreken. Ze stelt dat Israël zich schuldig maakt aan "een van de wreedste genocides van de moderne geschiedenis" en pleit voor een wapenembargo.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - Amnesty International stelt dat Israël nog steeds uithongering gebruikt als oorlogswapen in de Gazastrook. Een maand geleden begon de omstreden hulporganisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF) met het leveren van voedselhulp, maar volgens Amnesty heeft dat weinig veranderd aan het beleid van Israël, dat gericht zou zijn op de "fysieke vernietiging" van Palestijnen.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft na grote vertraging een procedurele horde genomen en kan overgaan tot de definitieve stemming over de grote uitgavenwet van president Donald Trump. Die zal naar verwachting binnen een paar uur plaatsvinden, maar het is nog onzeker of er genoeg steun zal zijn onder Trumps partijgenoten.
3 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse parlement heeft ingestemd met aanpassingen van de oorlogsnoodwetgeving. Zo wil het parlement herhaling van de gebeurtenissen uit december voorkomen, toen president Yoon Suk-yeol de staat van beleg afkondigde. Dat leidde tot protesten en een politieke crisis.
3 uur geleden