Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden neemt scherp afstand van 'America First'-politiek Trump

Biden neemt scherp afstand van 'America First'-politiek Trump

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag scherp afstand genomen van de 'America-First'-handelspolitiek en het buitenlands beleid van zijn voorganger Donald Trump. De relaties van de Verenigde Staten met zijn bondgenoten "zijn geen ruilmiddel", aldus Biden.

De relaties met de bondgenoten zijn volgens de nieuwe Amerikaanse president "onlosmakelijk". Die opvatting staat in schril contrast met de manier waarop Trump zijn trouwe bondgenoten in de G7 behandelde als economische rivalen. "Onze betrekkingen zijn door de jaren heen gegroeid omdat ze geworteld zijn in de rijkdom van onze gezamenlijke democratische waarden", aldus Biden.

Biden riep tijdens digitaal overleg zijn bondgenoten in de G7 op met hem samen te werken op het gebied van de bestrijding van de pandemie en de klimaatverandering. Biden wil zichzelf en de Verenigde Staten daarin herintroduceren als wereldleider. In de G7 voeren Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie overleg over internationale en economische kwesties.

NAVO

Een van de speerpunten in zijn beleid is ook het herstel van betrekkingen met de NAVO, zei hij tijdens een digitale veiligheidsconferentie in München, na afloop van de G7. "Amerika is terug", belooft Biden. Hij noemt het bondgenootschap "onwankelbaar". Zijn voorganger Trump liet zich regelmatig laatdunkend uit over de trans-Atlantische alliantie, eiste hogere defensie-uitgaven en dreigde anders Amerikaanse troepen terug te halen.

"De Verenigde Staten zijn volledig toegewijd aan het NAVO-bondgenootschap", aldus Biden, "en ik verwelkom jullie toenemende investeringen in de militaire capaciteiten die onze gezamenlijke verdediging mogelijk maakt."

Gezamenlijke actie

Biden benadrukt dat gezamenlijke actie in overleg met bondgenoten noodzakelijk is. Trump streek zijn bondgenoten tegen de haren in door handelsovereenkomsten te eisen die gunstiger waren voor de Verenigde Staten en te dreigen met het verminderen van de militaire aanwezigheid van de VS.

Biden brak daarnaast een lans voor de bescherming van de democratie, zowel tegen buitenlandse inmenging bij verkiezingen als tegen interne onrust, zoals de aanval van supporters van president Trump op het Capitool. Hij zegt met elke vezel in zijn lijf te geloven dat democratie zal overwinnen en sprak in dat verband van een "keerpunt".

Meer uit Buitenland

Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

25 minuten geleden
Malawi wil duizenden mensen naar Israël sturen voor boerderijwerk

LILONGWE (ANP/RTR) - De regering van Malawi heeft plannen aangekondigd om duizenden mensen naar Israël te sturen om daar op boerderijen te werken. "We denken in eerste instantie aan ongeveer 5000 mensen, daar mikken we nu op", zegt minister van Informatie Moses Kunkuyu tegen de BBC.

1 uur geleden
Finland sluit laatste grensovergang met Rusland

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland sluit in de nacht van woensdag op donderdag ook zijn laatste grensovergang met Rusland voor reizigers. Deze blijft vervolgens twee weken dicht. De regering gaf eerder al opdracht tot de sluiting van de andere grensovergangen na een toestroom van immigranten uit derde landen vanuit Rusland.

1 uur geleden
Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen.

3 uur geleden
Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

4 uur geleden
Vaticaan bevestigt bezoek paus aan klimaattop Dubai

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus zoals gepland naar de COP28 in Dubai gaat. De bevestiging komt nadat het hoofd van de rooms-katholieke kerk afgelopen weekend door ziekte een deel van zijn werk moest neerleggen.

4 uur geleden
Nog steeds sneeuwoverlast Duitsland, doden bij verkeersongelukken

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - Duitsland heeft dinsdag opnieuw te maken met overlast door sneeuwval. Door de winterse omstandigheden zijn twee automobilisten om het leven gekomen bij verkeersongelukken.

5 uur geleden