
Biden neemt Russisch voorstel voor wapenstilstand niet serieus
WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Russische voorstel om in Oekraïne een wapenstilstand te houden tijdens de orthodoxe kerst wordt in het Westen niet serieus genomen. De Amerikaanse president Joe Biden wantrouwt de motieven van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, omdat die op 25 december en tijdens oud en nieuw wel bereid was "ziekenhuizen, kraamkamers en kerken te bombarderen".
Biden denkt dat een wapenstilstand Poetin de kans zou geven om op adem te komen: "Ik denk dat hij wat zuurstof probeert te vinden." De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock sluit zich daarbij aan. "Als Poetin vrede wil, dan moet hij zijn soldaten naar huis halen", schrijft ze op Twitter. "Een zogenaamde wapenstilstand geeft de mensen die onder de Russische bezetting dagelijks in angst leven geen vrijheid en veiligheid."
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres reageert ook gematigd enthousiast. Hij zou een kerstbestand verwelkomen, maar zegt ook dat dit "geen vervanging zal zijn voor een rechtvaardige vrede volgens het VN-handvest en het internationaal recht".
Oekraïne zei zelf al het voorstel "hypocriet" te vinden en puur als propaganda te beschouwen. Een lid van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad schrijft op Twitter dat hij het niet vertrouwt. "Wat heeft een stel kleine Kremlin-duivels te maken met een christelijke feestdag als kerst? Wie gelooft een monster dat kinderen doodt, kraamklinieken in brand steekt en gevangenen martelt? Een staakt-het-vuren? We zullen je bijten in de zingende stilte van de Oekraïense nacht."
Meer uit Buitenland
PARIJS (ANP) - Aanklagers in de rechtszaak over seksueel misbruik door Gérard Depardieu hebben een voorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden tegen de acteur geëist. Ook zou hij volgens de aanklagers een boete van 20.000 euro en een schadevergoeding aan de twee vermeende slachtoffers moeten betalen, meldt het Franse persbureau AFP.
2 minuten geledenPARIJS (ANP/RTR) - De Europese landen en hun bondgenoten die donderdag overlegden over hulp aan Oekraïne willen de sancties tegen Rusland niet versoepelen. Daarover zijn ze het eens, zeggen de Britse premier Keir Starmer en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Er moeten juist strafmaatregelen bovenop, viel premier Dick Schoof hen bij.
3 minuten geledenPARIJS (ANP) - Een delegatie van Franse en Britse diplomaten gaat naar Oekraïne om te praten over de versterking van de krijgsmacht van dat land. Dat maakte de Franse president Emmanuel Macron bekend na de top in Parijs met de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen. De Britse en de Franse minister van Buitenlandse Zaken gaan bovendien de komende drie weken een voorstel opstellen voor hoe ervoor kan worden gezorgd dat Rusland en Oekraïne zich aan een toekomstig staakt-het-vuren gaan houden.
22 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy jr. heeft een ingrijpende reorganisatie op zijn ministerie aangekondigd. Daar verdwijnen 10.000 voltijdsbanen en worden regionale kantoren gesloten.
53 minuten geledenPARIJS (ANP/RTR) - De Britse premier Keir Starmer en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz willen niet stoppen met de sancties tegen Rusland. "Integendeel", zei Starmer na de bijeenkomst van de coalitie van bereidwillige landen in Parijs. Hij wil juist de druk op Rusland opvoeren, zodat het land stopt met de oorlog in Oekraïne.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is boos dat een door hem verfoeide rechter ook een rechtszaak gaat doen over de gelekte groepschat van zijn topmensen. De president schreef op Truth Social dat rechter James Boasberg hem haat en dat het statistisch onmogelijk zou moeten zijn dat de magistraat nu weer een "Trump-zaak" gaat behandelen. "Onze rechtbanken zijn kapot, waarbij New York en Washington D.C. uitblinken in corruptie en radicalisme."
1 uur geledenPARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft voor de top van landen die Oekraïne na een eventueel bestand willen beschermen nog met Donald Trump gesproken. De VS doen niet mee aan de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen, maar veel deelnemers staan op Amerikaanse achtervang. Ook al houden de Amerikanen die boot vooralsnog af.
3 uur geleden