Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden neemt maatregelen om productie zonne-energie aan te jagen

Biden neemt maatregelen om productie zonne-energie aan te jagen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden neemt maatregelen om de zonne-energiesector in de Verenigde Staten een boost te geven. Biden wil daarmee de projecten voor duurzame energie in het land, die zijn vastgelopen door een handelsgeschil met China, nieuw leven inblazen en de binnenlandse productie van zonne-energie versterken.

Biden is van plan een beroep te doen op de zogeheten Defense Production Act om ondersteuning te bieden voor in de VS gemaakte zonnepanelen, melden ingewijden. Eerder zette de president deze oorlogswet al in om het tekort aan babymelkpoeder in het land aan te pakken. De details van het plan worden naar verwachting mogelijk maandag al bekendgemaakt. De president wil er daarmee voor zorgen dat de klimaatinspanningen van de VS minder afhankelijk zijn van buitenlandse leveranciers.

Tegelijkertijd zal de president de komende twee jaar geen nieuwe importtarieven op apparatuur voor zonne-energie invoeren zodat binnenlandse projectontwikkelaars in het buitenland gemaakte apparatuur kunnen blijven gebruiken terwijl ze de productie in eigen land opvoeren. De tarieven op apparatuur voor zonne-energie waren juist ingevoerd omdat de binnenlandse producenten moeite hebben om te concurreren met goedkopere producten uit China.

Verstoring

De Amerikaanse projecten voor schone energie werden daarbij belemmerd door een onderzoek van het ministerie van Handel. Dat onderzoek heeft ertoe geleid dat sommige exporteurs de verkoop van apparatuur aan de VS hebben stopgezet of vertraagd. Het Amerikaanse ministerie heeft namelijk onderzocht of sommige Chinese bedrijven de tien jaar oude tarieven omzeilen door zonnecellen en panelen te assembleren in Cambodja, Maleisiƫ, Thailand en Vietnam, landen die nu ongeveer 80 procent van de jaarlijkse invoer van panelen in de VS vertegenwoordigen.

De zaak wakkerde de vrees aan dat deze Chinese bedrijven alsnog de tarieven met terugwerkende kracht moeten gaan betalen, waardoor de fabrikanten hun leveringen aan de VS staakten en zonneprojecten vertraging opliepen. Die verstoring ondermijnt de strijd van de VS tegen klimaatverandering en de inspanningen van Biden om de uitstoot van broeikasgassen door de energiesector te verminderen. Biden zou echter geen actie ondernemen om de zaak te seponeren. Het ministerie van Handel komt eind augustus met voorlopige bevindingen in de zaak.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

7 uur geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

8 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

10 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

11 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

21 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

1 dag geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

1 dag geleden