Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden mag Texas niet verplichten medische abortus goed te keuren

Biden mag Texas niet verplichten medische abortus goed te keuren

HOUSTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft besloten dat de regering van president Joe Biden de staat Texas niet mag verplichten medische abortussen toe te staan. Texas spande een rechtszaak aan, nadat Biden had gezegd dat dokters door het landelijke (federale) recht beschermd waren om medische abortussen uit te voeren. Ziekenhuizen die de procedure niet zouden uitvoeren, zouden financiering vanuit de overheid kunnen verliezen, melden Texaanse media.

Volgens de rechter gaat de landelijke wetgeving in dit geval niet boven de wetten in de staat. Hij deed alleen uitspraak over de situatie in Texas en zijn oordeel geldt daarom niet voor de hele Verenigde Staten.

De abortuswetgeving in Texas behoort tot de strengste van de VS. Vorig jaar besloot de staat dat abortussen na zes weken zwangerschap niet meer uitgevoerd mogen worden, terwijl veel vrouwen op dat punt nog niet weten dat ze zwanger zijn. Biden heeft veel kritiek op het beleid in Texas en wilde op deze manier het recht op abortus op z'n minst in sommige gevallen beschermen.

Sinds het Hooggerechtshof in juni besloot om het landelijk recht op abortus te schrappen, is het in veel voornamelijk Republikeins bestuurde staten moeilijker geworden om een abortus uit te laten voeren.

Meer uit Buitenland

Rode Kruis bezorgd over hulp Gaza na uitval telefoon en internet

GAZA-STAD (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de hulpverlening in de door Israël belegerde Gazastrook na de uitval van telefoon en internet. De collega's van de Palestijnse Rode Halve Maan melden opnieuw dat ze het contact met de collega's in Gaza compleet zijn verloren, aldus het Rode Kruis.

47 minuten geleden
Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

2 uur geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

2 uur geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

3 uur geleden
Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

4 uur geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

4 uur geleden
Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

4 uur geleden