Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden maakt zich 'geen illusies' over ontwapening Noord-Korea

Biden maakt zich 'geen illusies' over ontwapening Noord-Korea

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft na een ontmoeting met zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger Moon Jae-in vrijdag benadrukt dat hij via de diplomatieke weg de spanningen met Noord-Korea wil doen afnemen. Wel zei Biden daarbij dat hij zich "geen illusies" maakt over hoe moeilijk het zal zijn om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te overtuigen zijn kernwapenarsenaal op te geven.

Biden zei in een gezamenlijke persconferentie met Moon Jae-in dat hij bereid is om met Kim te gaan onderhandelen als Pyongyangs nucleaire programma ook bespreekbaar wordt. "We zijn allebei diepbezorgd over de situatie", aldus de Amerikaanse president.

Sinds Biden in het Witte Huis zit, zijn er nog geen gesprekken op het hoogste niveau geweest tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. Bidens voorganger Donald Trump had in zijn ambtstermijn drie ontmoetingen met Kim Jong-un. Dat leverde geen einde van het Noord-Koreaanse kernprogramma op, maar het stalinistisch geleide land zag wel af van verdere proeven met kernwapens.

"Ik zou niet doen wat er in het recente verleden is gedaan", aldus Biden. "Ik zou hem niet geven wat hij wil: internationale erkenning als legitieme heerser." De Zuid-Koreaanse president Moon was na premier Yoshihide Suga van Japan het tweede buitenlandse regeringshoofd dat een bezoek heeft gebracht aan Biden in het Witte Huis. Naast Noord-Korea, stond ook de dreiging vanuit China op de gespreksagenda.

Meer uit Buitenland

Ook volgende toetredingsstap Oekraïne stevent af op nee Hongarije

BRUSSEL (ANP) - Ook de volgende stap voor Oekraïne op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie dreigt op weerstand van Hongarije te stuiten. De regering van premier Viktor Orbán is de enige die nog grote bezwaren maakt tegen het plan van de EU voor de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne, zeggen EU-bronnen.

15 minuten geleden
Opnieuw vulkaanuitbarsting op IJslands schiereiland Reykjanes

GRINDAVIK (ANP) - Mensen hebben in delen van IJsland hun woning moeten verlaten omdat er een vulkaanuitbarsting dreigde. Er werd activiteit gemeten rond de Sundhnúkskraters, niet ver van de hoofdstad Reykjavik, meldt de publieke omroep RUV. Ook de beroemde toeristische attractie Blue Lagoon is ontruimd. Korte tijd later volgde inderdaad een uitbarsting.

1 uur geleden
Israël: 75 procent van bufferzone tussen Gaza en Egypte in handen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische strijdkrachten (IDF) hebben 75 procent van de bufferzone tussen Egypte en Gaza in handen, meldt de Nationale Veiligheidsadviseur van Israël. Hij zegt dat Israël uiteindelijk de volledige controle krijgt over deze zogeheten Philadelphi-corridor.

1 uur geleden
Palestijnen hebben geen indicatie dat grens Rafah snel opengaat

RAFAH (ANP) - De minister van Gezondheid Majed Abu Ramadan van de Palestijnse Autoriteit zegt geen indicatie te hebben dat de grensovergang bij Rafah snel weer open kan. De overgang sloot ruim drie weken geleden, toen Israël een offensief in de stad Rafah begon en de controle over de grenspost overnam.

2 uur geleden
Hoogste temperatuur ooit in India: 52,3 graden

NEW DELHI (ANP) - In de Indiase hoofdstad New Delhi is de temperatuur gestegen naar 52,3 graden, meldt het India Meteorological Department (IMD). Dat is de hoogste temperatuur die ooit gemeten is in het land.

3 uur geleden
Ngo's Georgië gaan zich niet houden aan buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - Ongeveer tweehonderd Georgische ngo's zeggen dat ze zich niet zullen houden aan de controversiële buitenlandse-agentenwet. Zij stellen in een gezamenlijke verklaring dat de "Russische wet" niet in Georgië zal werken en dat "niemand zal gehoorzamen".

4 uur geleden
Huiszoeking bij medewerker van FVD-Europarlementariër De Graaff

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie heeft een huiszoeking gedaan in het kantoor van een medewerker van FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff. Ook zijn Brusselse woning en zijn kantoor in Straatsburg zijn doorzocht. De politie was op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland en het verspreiden van Russische propaganda via het nieuwsplatform Voice of Europe.

4 uur geleden