Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden maakt dinsdag eerste namen ministers bekend

Biden maakt dinsdag eerste namen ministers bekend

WASHINGTON (ANP) - Aanstaand president Joe Biden van de Verenigde Staten maakt dinsdag de eerste namen bekend van ministers die hij in zijn regering wil hebben. Zijn stafchef Ron Klain kondigde dat zondag aan op nieuwszender ABC. Hij wilde nog geen tipje van de sluier oplichten.

Biden heeft beloofd een regering te vormen die de diversiteit van zijn land weerspiegelt. Hij heeft al een minister van Financiën gekozen, zei hij vorige week. Biden wordt op 20 januari beëdigd. Vanwege de coronacrisis zal de inauguratie een 'ingetogen karakter' hebben en niet het massa-evenement worden dat de inauguratie normaal gesproken is.

Trump heeft Bidens overwinning nog altijd niet erkend. Het kamp Trump heeft in verschillende staten tientallen rechtszaken aangespannen, maar Trump is in vrijwel alle gevallen in het ongelijk gesteld, zelfs door rechters die hij zelf benoemd heeft.

Machtsoverdracht

Klain noemt de weigering van Trump om mee te werken aan de machtsoverdracht schadelijk, maar het verandert volgens hem niets aan de feiten. Het kamp van Biden verzocht al meermalen om medewerking en geld om de overdracht in goede banen te leiden.

De Amerikaanse overheidsdienst General Services Administration (GSA) moet de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden erkennen. Emily Murphy, een door president Donald Trump benoemde ambtenaar die leiding geeft aan de GSA, weigert vooralsnog Bidens verkiezingszege te erkennen, waardoor het overgangsteam geen toegang heeft tot federale middelen.

Een medewerker van Bidens overgangsteam stelt dat juridische stappen tegen de GSA worden overwogen als de organisatie de Democratische verkiezingszege niet erkent.

Meer uit Buitenland

Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

2 minuten geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

5 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

9 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

14 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

16 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

17 uur geleden
Man die hek bij ambtswoning Britse premier ramde weer vrij

LONDEN (ANP/RTR) - De man die donderdag met een auto tegen het hek bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10 reed, is weer op vrije voeten. De politie meldt dat het onderzoek naar het incident nog wel loopt.

19 uur geleden