Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden lanceert zijn eerste militaire aanval op Midden-Oosten

Biden lanceert zijn eerste militaire aanval op Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP) - President Biden heeft ruim een maand na zijn aantreden het Midden-Oosten gebombardeerd. Het is zijn eerste militaire aanval als president van de Verenigde Staten. Volgens het Pentagon zijn in opdracht van de president luchtaanvallen uitgevoerd op posities van door Iran gesteunde milities aan de Syrisch-Iraakse grens. Het ging onder meer om een "controlepost" van de milities aan de grens in Syrië en andere faciliteiten in het oosten van dat land. Volgens de Syrische regering kwamen zeventien mensen om het leven.

De pro-Iraanse sjiïtische milities worden verantwoordelijk gehouden voor de beschieting van een Amerikaanse militaire basis bij de luchthaven van Erbil in Iraaks Koerdistan op 15 februari. Biden zou om diplomatieke redenen hebben gekozen voor bombardementen "op een beperkte schaal". Momenteel wordt gezocht naar een manier om Iran een zes jaar geleden gesloten akkoord weer te laten naleven. Dat gaat over de beperking van het Iraanse nucleaire programma in ruil voor opheffing van economische sancties tegen dat land. Bidens voorganger Donald Trump torpedeerde het akkoord in 2018 met opzegging en meer sancties tegen Iran.

Bovendien is niet duidelijk wie er precies achter de aanval op de Amerikaanse basis zat. De autoriteiten in Iraaks Koerdistan en de Iraakse regering onderzoeken dit. Een sjiïtische militie in Irak stelt verantwoordelijk te zijn en Iran zegt niets met die club te maken te hebben.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Beierse premier Söder geeft poging om bondskanselier te worden op

MÜNCHEN (ANP) - Markus Söder, de premier van Beieren, geeft zijn pogingen op om de kandidaat-premier te worden voor de christendemocraten bij de Duitse verkiezingen in september. De partij van Söder, de CSU, is de zusterpartij van de CDU en in de nationale politiek trekken ze samen op als de 'unie'. Armin Laschet is nu definitief de man die Angela Merkel namens de christendemocraten opvolgt als de verkiezingsuitslagen dat toelaten.

36 minuten geleden
Amerikaanse ambassadeur in Moskou terug naar VS voor beraad

MOSKOU (ANP) - De Amerikaanse ambassadeur in Moskou, John Sullivan, gaat deze week naar Washington voor beraad, nadat het Kremlin hem had aangeraden dat te doen te midden van de diplomatieke crisis tussen de twee grootmachten. Sullivan heeft laten weten binnen een paar weken terug te keren naar zijn post in Rusland.

2 uur geleden
'Een derde van alle landen wereldwijd schendt godsdienstvrijheid'

DEN BOSCH (ANP) - In bijna een derde van alle landen wordt de vrijheid van godsdienst geschonden. Dat blijkt uit een rapport dat Kerk in Nood dinsdag presenteert. De onderzoekers benadrukken de schrijnende situatie in Afrika, waar lokale jihadisten geweld plegen en de toestand in China en Myanmar, waar ruim 30 miljoen moslims worden vervolgd. Vooral minderheden zijn slachtoffer van religieuze discriminatie. Ook zeggen de onderzoekers in het rapport dat sommige landen de coronacrisis als excuus gebruiken om grondrechten van de bevolking in te perken.

3 uur geleden
Medewerker vliegveld Auckland test positief na opening reisbubbel

AUCKLAND (ANP) - Een medewerker van het vliegveld in Auckland in Nieuw-Zeeland is positief getest op het coronavirus, een dag nadat het land een reisbubbel met Australië opende. Dat melden de lokale autoriteiten dinsdag.

9 uur geleden
Voormalig Amerikaanse vicepresident Walter Mondale (93) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Voormalig vicepresident van de Verenigde Staten, Walter Mondale, is maandag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van zijn familie aan nieuwssite Axios laten weten.

11 uur geleden
Voormalig Amerikaanse vicepresident Walter Mondale (93) overleden

WASHINGTON (ANP) - Voormalig vicepresident van de Verenigde Staten, Walter Mondale, is maandag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van zijn familie aan nieuwssite Axios laten weten.

12 uur geleden
VS roepen Rusland op Zwarte Zee niet af te sluiten voor schepen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben hun "diepe zorgen" uitgesproken over het plan van Rusland om een deel van de Zwarte Zee af te sluiten voor buitenlandse oorlogsschepen die betrokken zijn bij militaire oefeningen. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag in een verklaring. Het land spreekt van "escalatie zonder aanleiding" door Rusland.

12 uur geleden