Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden lanceert zijn eerste militaire aanval op Midden-Oosten

Biden lanceert zijn eerste militaire aanval op Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP) - President Biden heeft ruim een maand na zijn aantreden het Midden-Oosten gebombardeerd. Het is zijn eerste militaire aanval als president van de Verenigde Staten. Volgens het Pentagon zijn in opdracht van de president luchtaanvallen uitgevoerd op posities van door Iran gesteunde milities aan de Syrisch-Iraakse grens. Het ging onder meer om een "controlepost" van de milities aan de grens in Syrië en andere faciliteiten in het oosten van dat land. Volgens de Syrische regering kwamen zeventien mensen om het leven.

De pro-Iraanse sjiïtische milities worden verantwoordelijk gehouden voor de beschieting van een Amerikaanse militaire basis bij de luchthaven van Erbil in Iraaks Koerdistan op 15 februari. Biden zou om diplomatieke redenen hebben gekozen voor bombardementen "op een beperkte schaal". Momenteel wordt gezocht naar een manier om Iran een zes jaar geleden gesloten akkoord weer te laten naleven. Dat gaat over de beperking van het Iraanse nucleaire programma in ruil voor opheffing van economische sancties tegen dat land. Bidens voorganger Donald Trump torpedeerde het akkoord in 2018 met opzegging en meer sancties tegen Iran.

Bovendien is niet duidelijk wie er precies achter de aanval op de Amerikaanse basis zat. De autoriteiten in Iraaks Koerdistan en de Iraakse regering onderzoeken dit. Een sjiïtische militie in Irak stelt verantwoordelijk te zijn en Iran zegt niets met die club te maken te hebben.

Meer uit Buitenland

Netanyahu stelt kabinet plan voor naoorlogs Gaza voor

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet voor de eerste keer een formeel plan gepresenteerd voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren na de grondoorlog. Dat schrijft onder meer The Times of Israel.

1 uur geleden
Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

2 uur geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

2 uur geleden
Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

3 uur geleden
Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

3 uur geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

5 uur geleden
Unanimiteit onder G20 over tweestatenoplossing Israël-Palestina

RIO DE JANEIRO (ANP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de G20-landen zijn vrijwel unaniem dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten krijgen. Alleen die zogenoemde tweestatenoplossing kan een einde maken aan de Israëlisch-Palestijnse oorlog. Dat zeiden de Braziliaanse minister die gastheer was van een bijeenkomst van de ministers donderdag, en ook buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell

5 uur geleden