Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: laat de kiezers bepalen wie nieuwe rechter nomineert

Biden: laat de kiezers bepalen wie nieuwe rechter nomineert

PHILADELPHIA (ANP) - De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft hard uitgehaald naar president Donald Trump en de Republikeinse Partij. Biden zei dat de Amerikaanse kiezer en niet president Donald Trump moet beslissen wie een nieuw lid van het Amerikaans Hooggerechtshof kan voordragen.

"Als ik win, dan zal de voorgedragen kandidaat van Trump zich moeten terugtrekken en zal ik mijn kandidaat aan de Senaat voordragen. Ik zal over die kandidaat uitgebreid overleg voeren met specialisten van beide partijen," zei Biden tijdens een televisietoespraak.

"Dit land ligt aan puin sinds Trump de leiding nam", zei Biden ook. "Het laatste wat we er nog bij kunnen hebben is een constitutionele crisis, vanwege een staaltje rauwe machtspolitiek door deze president. We moeten als land, ondanks alle tegenstellingen, tot elkaar komen en niet nog verder uit elkaar gedreven worden. Ik weet zeker dat dat in de geest van Ruth Ginsburg zou zijn".

Verenigen

Biden probeerde vooral uit te stralen dat hij het land wil verenigen. "Ik zal een president voor alle Amerikanen zijn."

Twee Republikeinse senatoren, Lisa Murkowski en Susan Collins, vinden ook dat de nieuw gekozen president een kandidaat moet voordragen. De Republikeinen hebben een meerderheid 53 tegen 47 zetels in de Senaat. Die kamer van het Congres beslist over de benoemingen van rechters in het Hooggerechtshof.

Meer uit Buitenland

Israël voert weer aanvallen uit op Hezbollah in Libanon

TEL AVIV/BEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft opnieuw stellingen van Hezbollah in Zuid-Libanon aangevallen. Vliegtuigen hebben twee militaire installaties van de door Iran gesteunde militie bestookt, meldt het Israëlische leger zaterdagavond. De afgelopen 48 uur zouden "in totaal tien terroristen" zijn gedood, onder wie een commandant, meldt een legerwoordvoerder.

13 minuten geleden
Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van de stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in Michigan zich ook al achter de oud-president.

14 minuten geleden
Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

2 uur geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

3 uur geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

6 uur geleden
Vulkanische activiteit in zuidwesten IJsland neemt weer toe

REYKJAVIK (ANP) - De seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van IJsland, is dusdanig toegenomen dat de autoriteiten zaterdag opnieuw besloten hebben tot evacuaties. De seismologen vrezen aardbevingen en een nieuwe vulkaanuitbarsting in de buurt van het al vrijwel verlaten vissersdorp Grindavik. Dat werd onlangs al zwaar getroffen door een eruptie.

7 uur geleden
Mars voor gijzelaars bereikt Jeruzalem na dagenlange tocht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een mars van duizenden Israëliërs heeft na vier dagen Jeruzalem bereikt. Deelnemers eisen de vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden.

8 uur geleden