Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden koopt half miljard testen en stuurt leger naar ziekenhuizen

Biden koopt half miljard testen en stuurt leger naar ziekenhuizen

WASHINGTON (ANP) - Honderden miljoenen extra sneltesten voor Amerikanen en meer militaire ondersteuning voor overbelaste ziekenhuizen. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde die nieuwe maatregelen aan nu zijn land worstelt met een snelle stijging van het aantal omikronbesmettingen.

Biden wil onder meer zorgen dat Amerikanen laagdrempeliger toegang kunnen krijgen tot sneltesten. Hij kondigde aan dat er volgende week een website komt waar Amerikanen ze gratis kunnen bestellen. "Die worden dan thuisbezorgd", kondigde hij aan in een toespraak. Om te voldoen aan de vraag, laat Biden nog eens 500 miljoen sneltesten inkopen.

De regering komt ook ziekenhuizen te hulp die kampen met de toestroom van patiënten. Er worden medische teams met militair personeel gestuurd naar nog eens zes "zwaargetroffen" staten, waaronder New York en New Jersey. De landelijke overheid heeft tijdens de pandemie al eerder legerartsen en verpleegkundigen ingezet om burgerziekenhuizen te ontlasten.

Biden wees Amerikanen ook op hun eigen verantwoordelijkheid. Hij riep landgenoten op zich te laten vaccineren en boosterprikken te halen. Dat is volgens de president in het landsbelang. Ook moeten volgens de Democraat meer mensen mondkapjes gaan dragen. Hij noemde dat een "patriottistische plicht" en zei dat komende week duidelijk wordt hoe mondkapjes van hoge kwaliteit gratis worden verstrekt aan alle burgers.

Meer uit Buitenland

VS zien wangedrag bij vijf eenheden Israëlische strijdkrachten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat vijf eenheden van het Israëlische leger verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten van Palestijnen. Het gaat om mishandelingen op de bezette Westelijke Jordaanoever voordat in oktober de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook uitbrak.

7 minuten geleden
Clash met radicaal-rechts meteen centraal in EU-verkiezingsdebat

MAASTRICHT (ANP) - De aftrap van het verkiezingsdebat van Europese lijsttrekkers is meteen uitgelopen op een aanvaring tussen radicaal-rechts en de andere partijen. Het rechts-nationalistische boegbeeld Anders Vistisen noemde Brussel een ondemocratisch moeras waar bureaucraten de dienst uitmaken. Maar radicaal-rechts opent zo zelf de aanval op de democratie, bracht Groenen-voorman Bas Eickhout daartegenin.

17 minuten geleden
Zes Grieken veroordeeld voor een van dodelijkste natuurbranden

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - Een rechtbank in Athene heeft zes mensen veroordeeld voor verwoestende natuurbranden in 2018 waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen. De zes, onder wie leden van de brandweer, hoeven niet de cel in, maar moeten wel boetes betalen tot 40.000 euro voor dood door schuld en grove nalatigheid.

3 uur geleden
Cameron: wapenstilstand van 40 dagen in laatste voorstel Gaza

RIYAD (ANP/RTR/AFP) - In het jongste voorstel voor de oorlog in de Gazastrook staat een wapenstilstand van veertig dagen en de vrijlating van potentieel duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, maakte dat bekend en spreekt van een "zeer gul aanbod".

4 uur geleden
NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

KYIV (ANP) - Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels "serieuze gevolgen op het slagveld", heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kyiv gezegd, verwijzend naar de verliezen die Oekraïne lijdt tegen Rusland.

4 uur geleden
Europees Parlement spreekt kiezer aan met onheilspellende taal

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wijst kiezers op hun verantwoordelijkheid om een stem uit te brengen bij de komende Europese verkiezingen. De democratie "staat op het spel" en kiezers moeten die versterken door mee te doen, stelt het parlement. "Anders beslissen anderen voor jou", is de dreigende toevoeging waarmee het parlement de kiezer aanspreekt.

4 uur geleden
Schotse premier Yousaf stapt op na uiteenvallen regering

EDINBURGH (ANP) - De Schotse premier Humza Yousaf stapt op. Het parlement zou later deze week een vertrouwensstemming houden over hem, maar Yousaf houdt nu de eer aan zichzelf.

6 uur geleden