Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden komt weer met steunpakket van bijna 2 biljoen

Biden komt weer met steunpakket van bijna 2 biljoen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden wil 1800 miljard dollar (bijna 1500 miljard euro) uittrekken voor een nieuw economisch steunpakket voor burgers. Het geld gaat volgens het Witte Huis onder meer naar onderwijs, kinderopvang en belastingverlagingen voor gezinnen.

De president gaat zijn beleidsplannen in het parlement presenteren aan de vooravond van zijn honderdste dag als president. Het Witte Huis maakte voorafgaande aan die toespraak alvast het 'Plan voor Amerikaanse Gezinnen' bekend.

Het plan moet onder meer worden bekostigd door belastingontwijking door rijke Amerikanen en grote bedrijven steviger aan te pakken. De president wil de komende tien jaar 80 miljard dollar extra vrijmaken voor de belastingdienst. Die krijgt ook meer bevoegdheden. Dat kan de schatkist zo'n 700 miljard dollar opleveren, verwachten regeringsmedewerkers.

De Democraten loodsten vorige maand ook al een infrastructuurplan van 1900 miljard dollar door het parlement, waar de Democraten van Biden een flinterdunne meerderheid hebben. Dat Amerikaanse Reddingsplan kreeg geen steun van de Republikeinen, die het veel te duur vonden. Ook de ambitieuze klimaatplannen van de president vielen slecht bij de oppositie.

De 78-jarige Biden lijkt echter vastberaden te zijn te breken met het beleid van zijn voorganger Donald Trump. Hij begint donderdag met een reis door het land en gaat onder meer naar Georgia en Pennsylvania. Het Witte Huis spreekt over een campagne om "Amerika weer op het juiste spoor te zetten".

Meer uit Buitenland

Frontex gaat België helpen met grenscontroles en uitzettingen

BRUSSEL (ANP) - De Europese grensbewakingsdienst Frontex gaat België helpen met grenscontroles, onder meer op het internationale treinstation Brussel-Zuid, en uitzettingen. De Belgische Kamer heeft hiermee ingestemd.

6 minuten geleden
Celstraf voor kapitein na dodelijke brand op schip in Californië

LOS ANGELES (ANP/RTR) - De kapitein van een Californisch schip dat in 2019 in brand vloog, waardoor 34 mensen omkwamen, moet vier jaar de cel in. De inmiddels 70-jarige Jerry Boylan krijgt de celstraf voor "grove nalatigheid, onoplettendheid bij het nakomen van zijn plichten, en roekeloze minachting voor menselijk leven".

49 minuten geleden
Bemanning van door Iran gekaapt schip vrijgelaten

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft de bemanning vrijgelaten van een containerschip dat vorige maand in beslag werd genomen. Het vaartuig met Israëlische banden blijft wel onder Iraanse controle. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amirabdollahian, bekendgemaakt.

1 uur geleden
Amerikanen houden Russen in Niger in de gaten

WASHINGTON (ANP/RTR) - "We blijven de aanwezigheid van Russische strijdkrachten in de gaten houden." Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in een reactie op de aanwezigheid van Russische troepen op een Amerikaanse luchtbasis in de Nigerese hoofdstad Niamey.

3 uur geleden
Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

6 uur geleden
Duizenden protesteren tegen regering in Slowakije

BRATISLAVA (ANP) - Duizenden Slowaken zijn donderdag de straat op gegaan om tegen plannen van de links-nationalistische regering Fico te demonstreren. De Slowaken keren zich tegen het voornemen om de publieke omroep RTVS te hervormen. De oppositiepartij Progressief Slowakije had tot de demonstratie opgeroepen.

7 uur geleden
Pro-Palestijnse protesten op Canadese universiteiten

TORONTO (ANP) - Op de campussen van verschillende universiteiten in Canada, waaronder Montreal, Toronto en Ottawa, hebben studenten pro-Palestijnse kampen ingericht. Premier François Legault van Quebec heeft verzocht het kamp in de McGill Universiteit in Montreal te ontruimen.

8 uur geleden