Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden komt weer met steunpakket van bijna 2 biljoen

Biden komt weer met steunpakket van bijna 2 biljoen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden wil 1800 miljard dollar (bijna 1500 miljard euro) uittrekken voor een nieuw economisch steunpakket voor burgers. Het geld gaat volgens het Witte Huis onder meer naar onderwijs, kinderopvang en belastingverlagingen voor gezinnen.

De president gaat zijn beleidsplannen in het parlement presenteren aan de vooravond van zijn honderdste dag als president. Het Witte Huis maakte voorafgaande aan die toespraak alvast het 'Plan voor Amerikaanse Gezinnen' bekend.

Het plan moet onder meer worden bekostigd door belastingontwijking door rijke Amerikanen en grote bedrijven steviger aan te pakken. De president wil de komende tien jaar 80 miljard dollar extra vrijmaken voor de belastingdienst. Die krijgt ook meer bevoegdheden. Dat kan de schatkist zo'n 700 miljard dollar opleveren, verwachten regeringsmedewerkers.

De Democraten loodsten vorige maand ook al een infrastructuurplan van 1900 miljard dollar door het parlement, waar de Democraten van Biden een flinterdunne meerderheid hebben. Dat Amerikaanse Reddingsplan kreeg geen steun van de Republikeinen, die het veel te duur vonden. Ook de ambitieuze klimaatplannen van de president vielen slecht bij de oppositie.

De 78-jarige Biden lijkt echter vastberaden te zijn te breken met het beleid van zijn voorganger Donald Trump. Hij begint donderdag met een reis door het land en gaat onder meer naar Georgia en Pennsylvania. Het Witte Huis spreekt over een campagne om "Amerika weer op het juiste spoor te zetten".

Meer uit Buitenland

Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

1 uur geleden
EU-buitenlandchef: Rusland enige verdachte van opblazen stuwdam

BRUSSEL (ANP/AFP) - De stuwdam in Oekraïne is opgeblazen en alles wijst erop dat Rusland daar de hand in had, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij verwijst andere theorieën over de verwoestende dambreuk naar de prullenbak.

1 uur geleden
Oekraïense geheime dienst verspreidt 'gesprek Russen over dam'

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een korte geluidsopname verspreid waar een gesprek te horen zou zijn van twee Russen die zeggen dat Oekraïne niet de Nova Kachovka-dam heeft verwoest, maar de Russen wel. De SBU vermeldt niet om wie het zou gaan, alleen dat het "afgeluisterde gesprek" kort na de verwoesting van een deel van de cruciale stuwdam in de rivier de Dnipro zou zijn gevoerd tussen Russische militairen.

2 uur geleden
Wereldvoedselprogramma stopt tijdelijk met voedselhulp Ethiopië

ROME (ANP/AFP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stopt tijdelijk met de levering van voedselhulp in Ethiopië. De hulpgoederen komen volgens de VN-organisatie niet allemaal terecht bij de mensen die het nodig hebben.

3 uur geleden
Meer doden na doorbraak Kachovka-dam in Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - Het dodental na de doorbraak van de Kachovka-dam in Zuid-Oekraïne is opgelopen naar twaalf. Kyiv maakt melding van vier sterfgevallen en in bezette gebieden zijn volgens de door Rusland geïnstalleerde gouverneur acht mensen om het leven gekomen.

3 uur geleden
Greta Thunberg krijgt diploma en houdt laatste schoolstaking

STOCKHOLM (ANP/BELGA) - Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. De Zweedse klimaatactivist begon in 2018 elke vrijdag te spijbelen om bij het parlement in Stockholm te protesteren tegen klimaatverandering. Haar demonstraties waren de inspiratie voor de wereldwijde protestbeweging Fridays For Future van scholieren.

3 uur geleden
Luchtvervuiling in VS houdt aan, wel verbetering in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De luchtvervuiling die deze week het noordoosten van de Verenigde Staten teistert houdt waarschijnlijk aan tot en met dinsdag. Op sommige plekken is de overlast afgenomen. In New York is donderdag voor het eerst weer sprake van een verbetering in de luchtkwaliteit.

4 uur geleden