Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden kiest luchtmachtchef als nieuwe Amerikaanse topgeneraal

Biden kiest luchtmachtchef als nieuwe Amerikaanse topgeneraal

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden heeft de chef van de Amerikaanse luchtmacht, generaal Charles Brown, uitgekozen om de hoogste Amerikaanse militaire officier te worden. Brown moet de met pensioen gaande generaal Mark Milley opvolgen.

Biden kondigt de benoeming donderdag officieel aan, melden twee regeringsfunctionarissen. Brown, een voormalige gevechtspiloot, zou zijn uitverkiezing mede danken aan zijn jarenlange ervaring in de Stille Oceaan, waar de spanningen tussen de Verenigde Staten en China de laatste jaren oplopen.

Browns benoeming moet nog wel bevestigd worden door de Amerikaanse senaat. Wanneer dit gebeurt, is onduidelijk. De Republikeinse senator Tommy Tuberville blokkeert al sinds februari militaire nominaties, omdat hij vindt dat het Pentagon de reiskosten voor abortussen van militairen niet zou moeten dekken.

Als zijn benoeming wordt bekrachtigd, wordt Brown de tweede zwarte voorzitter van de generale staf, na Colin Powell (1989-1993). Ook de huidige Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, is een zwarte man.

Brown staat bekend als een introverte man, in tegenstelling tot zijn uitgesproken voorganger Mark Milley. Zo liet Milley zich in 2021 kritisch uit over de Amerikaans terugtrekking uit Afhanistan. Ook heeft hij meermaals opgeroepen tot vredesonderhandelingen met Rusland over de oorlog in Oekraïne, op momenten dat zowel Biden als buitenlandminister Antony Blinken zich daartegen uitsprak.

Meer uit Buitenland

219 mensen opgepakt voor mensenhandel bij internationale operatie

DEN HAAG (ANP) - Bij een grote internationale operatie tegen mensenhandel zijn 219 mensen gearresteerd, meldt de Europese politiedienst Europol. De politiekorpsen van 39 landen, waaronder Nederland, werkten samen om criminele netwerken te ontmantelen die zich schuldig maakten aan bijvoorbeeld seksuele uitbuiting, gedwongen criminaliteit en gedwongen bedelen.

52 minuten geleden
Russische cyberaanvallen bestraft met EU-sancties

LUXEMBURG (ANP) - Zes personen die werkten voor Russische groepen die phishing-emails verstuurden en cyberaanvallen organiseerden in Europa en Oekraïne zijn toegevoegd aan de Europese sanctielijst voor internetaanvallen.

1 uur geleden
EU-sancties: Europese partijen mogen geen Russisch geld aannemen

LUXEMBURG (ANP) - Europese nieuwsorganisaties, politieke instellingen en ngo's mogen geen geld meer aannemen van Russische staatsinstellingen. De maatregel moet Russische beïnvloeding van het publieke debat en de Europese democratische processen tegengaan.

1 uur geleden
Prinses Anne in het ziekenhuis met een hersenschudding

LONDEN (ANP) - Prinses Anne ligt in het ziekenhuis van Bristol met een hersenschudding en lichte verwondingen. Buckingham Palace laat weten dat de 73-jarige zus van koning Charles zondagavond gewond is geraakt bij "een incident" op het landgoed Gatcombe Park.

2 uur geleden
Moskou ontbiedt ambassadeur VS na dodelijke aanval op Krim

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft de Amerikaanse ambassadeur Lynne Tracy ontboden na een dodelijke aanval van Oekraïne op de door Rusland geannexeerde Krim. Rusland houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk en waarschuwt voor "consequenties".

3 uur geleden
EU-buitenlandchef wil Hongaars veto omzeilen bij geld Oekraïne

LUXEMBURG (ANP) - De EU-buitenlandchef Josep Borrell zegt een manier gevonden te hebben om geld naar Oekraïne te zenden zonder dat Hongarije dit blokkeert. Dat heeft Borrell gezegd bij binnenkomst bij een vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

4 uur geleden
Vier burgers gedood bij aanslagen in Dagestan

MACHATSJKALA (ANP/AFP) - Bij de aanslagen in de Russische autonome republiek Dagestan zijn zeker vier burgers gedood, melden de autoriteiten. Eerder was niet bekend hoeveel burgerslachtoffers waren gevallen.

5 uur geleden