Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden kaart mensrechten aan in gesprek met Saudische koning

Biden kaart mensrechten aan in gesprek met Saudische koning

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een telefoongesprek met de Saudische koning Salman het belang van mensenrechten benadrukt, heeft het Witte Huis donderdag gemeld. Biden heeft ook gezegd dat hij de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië sterker en meer transparant wil maken.

Naar het gesprek tussen Biden en koning Salman werd al enkele dagen uitgekeken. Verwacht wordt dat een Amerikaans inlichtingenrapport over de moord op de Saudische journalist en Washington Post-columnist Jamal Khashoggi elk moment kan worden gepubliceerd. Dat rapport ligt gevoelig bij Saudi-Arabië omdat kroonprins Mohammed bin Salman opdracht zou hebben gegeven tot de moord op Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul in 2018.

Hoewel Biden woensdag al te kennen gaf dat hij het rapport heeft gelezen, is uit de verklaring van het Witte Huis niet op te maken dat hij tegenover koning Salman nog over Khashoggi is begonnen. Wel heeft Biden het belang van de rechtsstaat benadrukt.

De twee staatshoofden spraken ook nog over het conflict in Jemen, waarin Saudi-Arabië een coalitie aanvoert tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Biden onderstreepte daarbij dat de VS achter het recht tot zelfverdediging van Saudi-Arabië staat.

Van tevoren werd verwacht dat het gesprek tussen Biden en koning Salman geen leuk onderonsje zou worden. Onder Donald Trump waren de banden tussen de VS en Saudi-Arabië hartelijk en werden er de nodige wapendeals gesloten, maar Biden heeft zich in zijn verkiezingscampagne geregeld kritisch uitgelaten over het Saudische koningshuis. Zo zei Biden over de zaak-Khashoggi dat "de kroonprins opdracht tot de moord heeft gegeven en dat hij Saudi-Arabië geen wapens zal verkopen en van de Saudi's de paria zal maken die ze zijn".

Meer uit Buitenland

Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

1 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in het hele land minstens 45 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

1 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

1 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

3 uur geleden
Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

4 uur geleden
Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

5 uur geleden
EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

6 uur geleden