Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: ik uitte mijn morele verontwaardiging over Poetin

Biden: ik uitte mijn morele verontwaardiging over Poetin

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden zegt geen beleidswijziging van de VS te hebben aangekondigd toen hij zaterdag stelde dat de Russische president Vladimir Poetin "niet aan de macht kan blijven". Hij zou hiermee alleen zijn eigen woede hebben geuit over de Russische inval in Oekraïne en is niet van plan zijn woorden terug te nemen.

"Ik uitte mijn verontwaardiging, hij mag niet aan de macht blijven, zoals slechte mensen geen slechte dingen mogen blijven doen", zei Biden maandag in het Witte Huis. "Maar het betekent niet dat we een fundamenteel beleid hebben om iets te doen om Poetin op welke manier dan ook af te zetten. Ik was toen niet bezig, en ben dat nu ook niet, met het formuleren van een beleidswijziging", zei hij. "Ik uitte de verontwaardiging die ik voel."

Het Kremlin liet eerder maandag weten de gewraakte uitlatingen van Biden "zeker alarmerend" te vinden en zijn verklaringen op de voet te blijven volgen. Biden stelt dat het hem niet kan schelen wat Poetin van zijn opmerkingen vindt. "Hij gaat toch doen wat hij wil doen".

Biden ontkende zondag al dat hij met zijn opmerkingen een dag eerder in Polen had opgeroepen tot een ander regime in Rusland. Het Witte Huis probeerde eerder al duidelijk te maken dat Biden alleen wilde zeggen dat de Russische leider geen macht zou moeten krijgen over zijn buurlanden. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron hebben zich in soortgelijke zin uitgelaten.

Meer uit Buitenland

Munitie-inkoop EU voor Oekraïne rond: ook Nederland akkoord

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ook de laatste meningsverschillen over de gezamenlijke inkoop van munitie voor Oekraïne bijgelegd. Nederland kan ermee leven dat de artilleriegranaten waar Oekraïne om zit te springen bij de Europese wapenindustrie worden ingekocht nu stellig is verzekerd dat dat geen kostbare extra tijd kost, zeggen EU-bronnen.

48 minuten geleden
EU doneert 1 miljard euro voor wederopbouw Turkije na aardbeving

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie doneert 1 miljard euro aan Turkije voor herstel en wederopbouw na de aardbevingen zes weken geleden. Dat maakte Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekend op een donorconferentie in Brussel. Voor het aan het rampgebied grenzende Syrië, waar de EU geen diplomatieke betrekkingen meer mee heeft, trekt de EU 108 miljoen euro uit voor humanitaire steun.

1 uur geleden
VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

INTERLAKEN (ANP) - VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de "klimaattijdbom" te ontmantelen, aldus de chef van de Verenigde Naties.

1 uur geleden
VN-klimaatpanel: veel opties om uitstoot te minderen zijn er al

INTERLAKEN (ANP) - Veel opties om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zijn nu al beschikbaar, stellen klimaatwetenschappers van het internationale panel van de Verenigde Naties IPCC. De keuzes die regeringen de komende jaren maken, zijn bepalend voor "onze toekomst en die van toekomstige generaties", aldus de wetenschappers in het maandag verschenen rapport.

2 uur geleden
IPCC: 1,5 graad opwarming waarschijnlijk, maar we hebben kansen

INTERLAKEN (ANP) - Zelfs als de uitstoot van broeikasgassen drastisch vermindert in de komende jaren, is het "waarschijnlijker" dat de opwarming van de aarde in de nabije toekomst boven de 1,5 graad uitkomt dan dat dit niet gebeurt. Tot die conclusie komt het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC in een maandag verschenen rapport. Tegelijkertijd zien de wetenschappers tal van "uitvoerbare en effectieve" opties om de uitstoot te verlagen. Die worden ook steeds betaalbaarder. "Als we nu handelen, kunnen we nog steeds een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veiligstellen", stelt IPCC-voorzitter Hoesung Lee.

2 uur geleden
Rusland neemt juridische stappen tegen functionarissen Strafhof

MOSKOU (ANP/AFP) - In Rusland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de hoofdaanklager en drie rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. ICC-hoofdaanklager Karim Khan heeft tot ergernis van het Kremlin een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin en de Russische commissaris voor kinderrechten Maria Lvova-Belova. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor vermeende deportaties van kinderen uit de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne wat oorlogsmisdaden zou betekenen.

2 uur geleden
44 miljoen toeristen bezochten Parijs in 2022

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse hoofdstad Parijs en de omliggende regio Ile-de-France zagen in 2022 meer dan 44 miljoen bezoekers. Dat zegt het regionale toerismebureau. Het is bijna een verdubbeling van het aantal in 2021, maar nog niet op het niveau van voor de coronapandemie.

3 uur geleden