Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: hoop dat staakt-het-vuren Gaza tot meer vooruitgang leidt

Biden: hoop dat staakt-het-vuren Gaza tot meer vooruitgang leidt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdagavond (lokale tijd) zijn steun uitgesproken voor het staakt-het-vuren dat Israël en de Palestijnse groeperingen Hamas en Islamitische Jihad overeen zijn gekomen. Biden zei een "oprechte kans" te zien dat de wapenstilstand tot verdere vooruitgang richting vrede tussen Israël en de Palestijnen kan leiden.

Biden zei dat hij donderdag met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu had gesproken en daarvoor met de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi. Netanyahu heeft Biden verzekerd dat het staakt-het-vuren in Gaza binnen twee uur formeel zou ingaan, aldus de president. Al-Sisi had Biden laten weten dat de strijdende Palestijnse partijen ook achter de wapenstilstand staan.

In de korte verklaring die Biden in het Witte Huis gaf aan de verzamelde pers, benadrukte hij nog eens dat de Verenigde Staten achter Israëls recht op zelfverdediging staan. Ook zegde hij toe dat de VS Israël zullen helpen met het herbevoorraden van de zogeheten IJzeren Koepel, het Israëlische afweersysteem dat Palestijnse raketten moet onderscheppen.

Ook zegde Biden toe dat de VS zich met de Verenigde Naties zullen inspannen om de schrijnende humanitaire situatie in de Gazastrook te verbeteren. Daarbij benadrukte hij dat de VS erop toezien dat Hamas daarmee niet de kans krijgt om zich te herbewapenen.

De VS staan van oudsher vierkant achter bondgenoot Israël. Woensdag begon Biden echter druk uit te oefenen op Netanyahu om een einde te maken aan het geweld, waarbij al enkele honderden doden en zo'n 1500 gewonden zijn gevallen. Biden zei woensdag snel een de-escalatie van het conflict te verwachten. Donderdagavond prees hij Egypte voor de bemiddelende rol die het land heeft gespeeld in het tot stand brengen van het staakt-het-vuren. Al-Sisi dankte via Twitter op zijn beurt president Biden voor zijn steun voor het Egyptische vredesinitiatief.

Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab verwelkomde donderdagavond laat het nieuws over het staakt-het-vuren. "Alle partijen moeten zich inspannen om het staakt-het-vuren duurzaam te maken en een einde te maken aan de onacceptabele spiraal van geweld en burgerdoden."

Om 01.00 uur is het staakt-het-vuren officieel in werking getreden. In de laatste uren daarvoor werden er door Palestijnse strijders nog raketten afgeschoten en voerde Israël minstens nog één luchtaanval uit. Beide kanten hebben gezworen om schendingen van het staakt-het-vuren te vergelden.

Meer uit Buitenland

Frankrijk houdt Israël verantwoordelijk voor blokkade hulp Gaza

PARIS (ANP/AFP) - Israël is "overduidelijk" verantwoordelijk voor de blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook en "de onrechtvaardige toestand" daar, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné. De bewindsman vaart uit tegen Israël in een vraaggesprek met de krant Le Monde.

54 minuten geleden
Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

5 uur geleden
Biden hoopt op staakt-het-vuren in Gaza als ramadan begint

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden hoopt op een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas tegen de tijd dat de vastenmaand ramadan begint. "We werken er echt hard aan. We zijn er nog niet", zei hij vrijdag tegen verslaggevers toen hij het Witte Huis verliet. Afhankelijk van de islamitische maankalender begint de ramadan op 10 of 11 maart.

7 uur geleden
VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

13 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

14 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

14 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

16 uur geleden