Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden herinnert aan 'Russische agressie' tegen de Krim

Biden herinnert aan 'Russische agressie' tegen de Krim

WASHINGTON (ANP) - De VS willen dat Rusland rekenschap aflegt voor "de agressie tegen de Krim". Dit beklemtoont de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden ongeveer zeven jaar nadat het Oekraïense schiereiland in Russische handen kwam door toedoen van onder meer milities uit Rusland. "De Verenigde Staten zullen de annexatie door Rusland van de Krim nooit erkennen en we steunen Oekraïne tegen Russische agressieve daden", aldus een verklaring van Biden die het Witte Huis vrijdag heeft verspreid.

Rusland lijfde het stuk Oekraïne in nadat de VS en Europese mogendheden de in 2010 gekozen pro-Russische president Viktor Janoekovitsj ten val hadden gebracht. In het oosten en zuiden van Oekraïne, inclusief de Krim, werd dat door velen gezien als een staatsgreep in het nadeel van de etnische Russen of Russisch sprekenden. Ruim 60 procent van de bevolking van de Krim was etnisch Russisch. In maart 2014 annexeerde Rusland de Krim wat over het algemeen niet wordt erkend.

Biden speelde als vicepresident en speciaal gezant van Barack Obama een sleutelrol bij de val van Janoekovitsj en de installering van een nieuwe regering in Kiev. Zijn zoon Hunter kreeg onder de nieuwe machthebbers in april 2014 een duur betaalde topfunctie bij een Oekraïens-Cypriotisch gasbedrijf. Vicepresident Biden bezocht in die tijd als speciaal gezant Oekraïne twaalf keer.

Meer uit Buitenland

Man die zichzelf in brand stak noemt het extreme daad van protest

NEW YORK (ANP) - De man die zichzelf in brand stak bij de rechtbank van het Trump-proces in New York, zou een uitvoerige verklaring op internet hebben gepubliceerd. Op het Amerikaanse onlineplatform Substack spreekt hij over een "extreme daad van protest om de aandacht te vestigen op een dringende en belangrijke ontdekking." Meerdere Amerikaanse media meldden dit.

15 minuten geleden
Jury in zwijggeldproces Trump compleet, proces maandag van start

NEW YORK (ANP/RTR) - Alle juryleden in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn geselecteerd. Hierdoor kan het proces maandag officieel starten. Trump staat terecht omdat hij documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen, zou hebben vervalst.

1 uur geleden
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden. Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN toonden een man in vlammen. Het is nog onbekend wat het motief was. Volgens The New York Times gaat het om een jongeman en gooide hij pamfletten in de lucht voordat hij zichzelf in brand stak.

1 uur geleden
Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR/DPA) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

2 uur geleden
Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

BAKU (ANP/RTR) - Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië. Volgens het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de landen een voorlopig akkoord bereikt over vier delen van hun betwiste grens.

3 uur geleden
NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

4 uur geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

4 uur geleden