Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden heft sancties niet op om Iran aan tafel te krijgen

Biden heft sancties niet op om Iran aan tafel te krijgen

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat de VS niet van plan zijn de sancties tegen Iran op te heffen om de machthebbers in Teheran aan de onderhandelingstafel te krijgen. Iran moet wat hem betreft eerst ophouden met de verrijking van uranium en zich houden aan de afspraken van het nucleair akkoord uit 2015. Biden stelde die eis in een interview met CBS News.

Oud-president Donald Trump zegde de deal over het kernprogramma van Iran in 2018 eenzijdig op en nam opnieuw economische maatregelen tegen de Islamitische Republiek. Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider in het land, wil terug naar de situatie van 2015 toen een overeenkomst werd bereikt met de belangrijkste grootmachten in de wereld, maar verwacht eigenlijk dat Washington de eerste stap zet en de sancties intrekt.

Over de relatie met Peking klonk de Democratische opvolger van Donald Trump voorzichtig optimistisch. Hij zei een "extreme competitie" te voorzien met China maar geen "conflict". Bidens oordeel over de Chinese leider Xi Jinping was duidelijk. "Hij is hard. Hij heeft - en dat bedoel ik niet als kritiek maar als de realiteit - geen democratisch, met een kleine d, bot in zijn lijf".

De twee hebben elkaar nog niet gesproken, sinds de entree van Biden in het Witte Huis. Vooruitlopend op hun eerste contact deed Biden alvast een belofte. "Ik ga het niet op de manier van Trump doen. We zullen ons concentreren op de internationale verkeersregels".

Trump koos voor onverholen confrontatie en verbale aanvallen, zonder echt concreet resultaat voor het enorme Amerikaanse handelstekort met China. Biden heeft al tal van controversiële maatregelen van zijn voorganger teruggedraaid, maar zich tegelijkertijd ook laten ontvallen dat de VS heel goed gaan letten op de eigen belangen.

Meer uit Buitenland

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

1 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

2 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

4 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

6 uur geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

6 uur geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

8 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

9 uur geleden